P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

09 de desembre 2007

Resum de notícies del Priorat

NOTICIES DEL PRIORAT

 

 

PRESENTACIÓ DE L’OLEUM PRIORAT

 

Dimecres 5 de desembre del 2007Presentació 1ª marca i 2ª marca

 

El passat dimecres dia 5 de desembre l’Associació d’Oleïcultors del Priorat es va presentar a Ulldemolins el seus dos olis – com a productes estrella – sota la marca Oleum Priorat,un anomenat Oleum Priorat Elixir, i l’altre Oleum Priorat Vitae. Es tracta de dos olis clarament diferenciats però de categoria superior  “verge  extra”.

El Panell de Tast Oficial de Catalunya, degudament controlat i molt fiable en l’anàlisi descriptiva d’olis extra, els ha analitzat i ha elaborat el perfil d’aquest vins. S’ha analitzat la informació de tots els olis extra fabricats per l’Associació d’Oleïcultors del Priorat els darrers quatre anys, dins el marc del Programa DAR-IRTA-AOP sobre millora de la qualitat dels olis. S’ha utilitzat la tècnica estadística d’Anàlisi de Components Principals, que permet definir l’espai de característiques sensorials dels diferents tipus d’oli de l’AOP.

 

La vida útil d’aquests olis és de tipus mig-alt, referida a l’usual en arbequina, bàsicament degut a l’efecte edafoclimàtic que promou una composició en àcids grassos més rica en àcid oleic que d’altres olis més de litoral i, també, a que les bones pràctiques de maneig de l’oliva en postcollita i en el procés d’extracció, impulsades pel programa de millora DAR-IRTA-AOP, permeten respectar el nivell d’antioxidants naturals de l’oli.

 

Perfil característic “ELIXIR”

Perfil equilibrat i complexe, afruitat d’oliva verda identificable en nas i boca, i amb una gran diversitat d’aromes vegetals secundaris, sobretot verd-herba però també nous verdes, “ametlló”, tomata verda, fenoll i plàtan madur. Presenta notes retronasals de poma verda, kiwi, menta i pell de plàtan. La sensació en boca és ametllada i molt equilibrada entre picant, dolç i amarg, amb una astringència final de molt baixa intensitat, però que no interfereix al perfil. El conjunt resulta equilibrat i armònic, amb connotacions que integren bé els diferents matissos dels olis de l’AOP.

 

Perfil característic “VITAE”

Perfil de fruitat mitjà o suau, amb un bon equilibri en boca i sense punxes de picant, amarg ni astringència. Es poden identificar aromes secundàries per via retronasal, de matisos que van de l’ametlló al plàtan madur, però que no arriben a dominar el perfil. La sensació final és ametllada i suau. Es tracta d’un perfil d’àmplia acceptació, força característic de la varietat ‘Arbequina’.

Evidentment, és perfil més variable que el d”ELIXIR”, ja que l’objectiu és donar cabuda a la major part d’olis de l’AOP.

 


Producció aproximada, presentació i preus de sortida al mercat del Elixir i del Vitae

 

  • Elixir:

Producció: 5.000 litres

Presentació: Ampolla de 500 ml            PVP: 13,04 € unitat

                 Bossa de cartró individual

                 Caixes de 6 ampolles

  • Vitae:

Producció: 150.000 litres

Presentació: Ampolles de 500 ml (6 ampolles per caixa) PVP: 5,77 € unitat

                    Ampolles de 750 ml (6 ampolles per caixa) PVP: 7,49 € unitat

                    Pet de 2 L (8 pet per caixa)                         PVP: 14,47 € unitat

                    Pet de 5 L (3 pet per caixa)                         PVP: 33,72 € unitat

 

 

 

 

Balanç campanya anterior (2006-07) i expectatives de  la campanya actual (2007-08)

 

Ja podem parlar de xifres pel que fa a l’anterior campanya oleícola. Les cooperatives de l’AOP van produir un total de 836.000 kg dels quals 790.000 kg eren d’oli convencional i 46.000 kg d’oli ecològic.

D’aquests kilos , les vendes d’oli envasat van superar amb escreix les vendes a granel, cosa que demostra que cada cop més l’oli que produïm el podem vendre envasat nosaltres mateixos, sense necessitat de preocupar-nos perquè sobra oli.

Destaquem que, tot i que enguany ha estat molt sec i hi ha hagut alguna gelada puntual, s’espera una collita d’un 70% respecte de l’any anterior, i l’oli destinat a la venda al detall continua sent d’una qualitat garantida per l’AOP, assessorada sempre en el procés d’elaboració de l’oli d’oliva verge extra per l’IRTA. .Per tant, l’oli afectat per les baixes temperaturas serà doncs, destinat a la venda a granel

 

 

Premis obtinguts

 

L’Associació d’Oleïcultors del Priorat ha portat un control estadístic dels premis i guardons obtinguts -des dels seus orígens- dels olis de les seves cooperatives. El resultat d’aquest estudi ens mostra que sempre – des de l’any 2002 fins ara - s’han obtingut premis. Les cooperatives més premiades són les de Cabacés, Vinícola, Ulldemolins, Masroig i La Serra d’Almós, obtenint sempre un lloc destacat en els Premis Romànico Esencia de caire estatal. L’anàlisi d’aquests premis demostra un cop més que el camí vers la qualitat de l’oli endegat per l’AOP és confirma any rere any i això encoratja a seguir en la línea – com hem dit – de la recerca de la qualitat dels nostres productes. Alhora també podem entreveure que es reafirma el prestigi -en quant a olis – de la zona del Priorat.

 

Fira Cabacés

 

L’AOP convida a tothom a la Fira de l’Oli de Cabacés que es celebrarà el pròxim dia 8 de desembre . En aquesta fira es podrà veure tota una sèrie d’estands que fan referència al món de l’oli del Priorat. L’AOP també exhibirà allí els seus productes (Elixir i Vitae) i alhora els vendrà per tot aquell que els vulgui tastar. L’estand serà un punt de trobada per totes aquelles persones sensibles a la qualitat dels olis del Priorat. Es podrà fins i tot adquirir les  exitoses camisetes de l’AOP que porten el lema “Sóc verge: suca’m” i també s’aprofitarà per mostrar un DVD on es mostrarà el treball de l’AOP i finalment l’entrega del premi PITA com a resultat del bon treball fet.

 

Contacte amb brasilenys

 

La Fira de Cabacés ens servirà al mateix temps com el marc ideal per a rebre un nou contacte interessat amb els nostres productes. Es tracta d’un importador de productes de qualitat – entre ells l’oli que li ofereix l’AOP per la seva qualitat i peculiaritat - al Brasil. Amb la presència d’aquest nou interessat brasileny (3r. contacte amb aquest)  l’AOP referma i continua obrint-se camí dins del mercat internacional, que cada cop està més interessat en la tasca i el resultat final que nosaltres oferim.

Recordem que ja tenim mercat obert amb Alemanya i USA, i que el Japó ja ens demana informacions, cosa que farà que l’AOP dugui a terme una  Acció Comercial a Àsia durant el mes de març de 2008  a Singapur-.

 

Resultats dels últims Premis Romànico Esencia

 

Aprofitem aquesta nota de premsa per comunicar els resultats – donats a conèixer el diumenge 2 de desembre - dels Premis Romànico Esencia organitzats per la Cooperativa de 2n. Grau Agrolés de Lleida. Es tracta d’uns premis de nivell estatal, en els que la competitivitat és molt elevada i no pas dels premis locals als que estem acostumats. Els resultats doncs d’enguany confirmen que els olis de l’AOP estan dins del rànking dels millors olis d’Espanya. Per tant, es confirma un any més la qualitat de l’oli d’oliva arbequí que elaboren les cooperatives de l’Associació d’Oleïcultors del Priorat.

 

Els resultats són els següents:

1r. Premi: Grupo Alimentario Kel de la Rioja (D.O. aceites de la Rioja)

2n. Premi: Cooperativa del Masroig (cooperativa asociada a l’AOP)

3r. i 4rt Premi : Cooperativa de Cabacés (cooperativa asociada a l’AOP) que participava amb dos tipus d’oli.

 

Curiosament, cal destacar que les zones que s’enduen més premis dins d’aquest certamen solen ser conegudes pels seus vins: Rioja, Priorat, Navarra…

 

 

 --   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info