Resum de notícies del Priorat
NOTICIES DEL PRIORAT
PRESENTACIÓ DE L’OLEUM PRIORAT
Dimecres 5 de desembre del 2007
Presentació 1ª marca i 2ª marca
El passat dimecres dia 5 de desembre l’Associació d’Oleïcultors del Priorat es va presentar a Ulldemolins el seus dos olis – com a productes estrella – sota la marca Oleum Priorat,un anomenat Oleum Priorat Elixir, i l’altre Oleum Priorat Vitae. Es tracta de dos olis clarament diferenciats però de categoria superior “verge extra”.
El Panell de Tast Oficial de Catalunya, degudament controlat i molt fiable en l’anàlisi descriptiva d’olis extra, els ha analitzat i ha elaborat el perfil d’aquest vins. S’ha analitzat la informació de tots els olis extra fabricats per l’Associació d’Oleïcultors del Priorat els darrers quatre anys, dins el marc del Programa DAR-IRTA-AOP sobre millora de la qualitat dels olis. S’ha utilitzat la tècnica estadística d’Anàlisi de Components Principals, que permet definir l’espai de característiques sensorials dels diferents tipus d’oli de l’AOP.
La vida útil d’aquests olis és de tipus mig-alt, referida a l’usual en arbequina, bàsicament degut a l’efecte edafoclimàtic que promou una composició en àcids grassos més rica en àcid oleic que d’altres olis més de litoral i, també, a que les bones pràctiques de maneig de l’oliva en postcollita i en el procés d’extracció, impulsades pel programa de millora DAR-IRTA-AOP, permeten respectar el nivell d’antioxidants naturals de l’oli.
Perfil característic “ELIXIR”
Perfil equilibrat i complexe, afruitat d’oliva verda identificable en nas i boca, i amb una gran diversitat d’aromes vegetals secundaris, sobretot verd-herba però també nous verdes, “ametlló”, tomata verda, fenoll i plàtan madur. Presenta notes retronasals de poma verda, kiwi, menta i pell de plàtan. La sensació en boca és ametllada i molt equilibrada entre picant, dolç i amarg, amb una astringència final de molt baixa intensitat, però que no interfereix al perfil. El conjunt resulta equilibrat i armònic, amb connotacions que integren bé els diferents matissos dels olis de l’AOP.
Perfil característic “VITAE”
Perfil de fruitat mitjà o suau, amb un bon equilibri en boca i sense punxes de picant, amarg ni astringència. Es poden identificar aromes secundàries per via retronasal, de matisos que van de l’ametlló al plàtan madur, però que no arriben a dominar el perfil. La sensació final és ametllada i suau. Es tracta d’un perfil d’àmplia acceptació, força característic de la varietat ‘Arbequina’.
Evidentment, és perfil més variable que el d”ELIXIR”, ja que l’objectiu és donar cabuda a la major part d’olis de l’AOP.
Producció aproximada, presentació i preus de sortida al mercat del Elixir i del Vitae
- Elixir:
Producció:
Presentació: Ampolla de 500 ml PVP: 13,04 € unitat
Bossa de cartró individual
Caixes de 6 ampolles
- Vitae:
Producció:
Presentació: Ampolles de 500 ml (6 ampolles per caixa) PVP: 5,77 € unitat
Ampolles de 750 ml (6 ampolles per caixa) PVP: 7,49 € unitat
Pet de
Pet de
Balanç campanya anterior (2006-07) i expectatives de la campanya actual (2007-08)
Ja podem parlar de xifres pel que fa a l’anterior campanya oleícola. Les cooperatives de l’AOP van produir un total de
D’aquests kilos , les vendes d’oli envasat van superar amb escreix les vendes a granel, cosa que demostra que cada cop més l’oli que produïm el podem vendre envasat nosaltres mateixos, sense necessitat de preocupar-nos perquè sobra oli.
Destaquem que, tot i que enguany ha estat molt sec i hi ha hagut alguna gelada puntual, s’espera una collita d’un 70% respecte de l’any anterior, i l’oli destinat a la venda al detall continua sent d’una qualitat garantida per l’AOP, assessorada sempre en el procés d’elaboració de l’oli d’oliva verge extra per l’IRTA. .Per tant, l’oli afectat per les baixes temperaturas serà doncs, destinat a la venda a granel
Premis obtinguts
L’Associació d’Oleïcultors del Priorat ha portat un control estadístic dels premis i guardons obtinguts -des dels seus orígens- dels olis de les seves cooperatives. El resultat d’aquest estudi ens mostra que sempre – des de l’any 2002 fins ara - s’han obtingut premis. Les cooperatives més premiades són les de Cabacés, Vinícola, Ulldemolins, Masroig i
Fira Cabacés
L’AOP convida a tothom a
Contacte amb brasilenys
Recordem que ja tenim mercat obert amb Alemanya i USA, i que el Japó ja ens demana informacions, cosa que farà que l’AOP dugui a terme una Acció Comercial a Àsia durant el mes de març de 2008 a Singapur-.
Resultats dels últims Premis Romànico Esencia
Aprofitem aquesta nota de premsa per comunicar els resultats – donats a conèixer el diumenge 2 de desembre - dels Premis Romànico Esencia organitzats per
Els resultats són els següents:
1r. Premi: Grupo Alimentario Kel de
2n. Premi: Cooperativa del Masroig (cooperativa asociada a l’AOP)
3r. i 4rt Premi : Cooperativa de Cabacés (cooperativa asociada a l’AOP) que participava amb dos tipus d’oli.
Curiosament, cal destacar que les zones que s’enduen més premis dins d’aquest certamen solen ser conegudes pels seus vins: Rioja, Priorat, Navarra…
-- Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del Priorat, els seus pobles i la seva gent. Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí. Salutacions, Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home