P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

03 d’agost 2007

Resum de notícies del Priorat

NOTICIES DEL PRIORAT

EL CONSORCI PER AL DESENVOLUPAMENT DEL PRIORAT  VA ASSISTIR A LES JORNADES  VINOLEUM

La setmana passada el director del Consorci per al Desenvolupament del Priorat, Josep M. Coll, va assistir a les Jornades de valorització de les produccions de raïm i oliva en el Massís del Caroig celebrades a Enguera, València. Coll va fer una ponència de presentació de les Estratègies de desenvolupament del sector oleícola a la comarca del Priorat en el període 2000-2007.

L’acció forma part de la programació d’activitats del Projecte de Cooperació Interterritorial de la iniciativa comunitària Leader Plus, denominat VINOLEUM, valor Mediterráneo. En aquestes jornades es van explicar els objectius del projecte VINOLEUM i es va analitzar la situació del sector.

El projecte  VINOLEUM es troba inclòs en l’eix de la Cooperació Interterritorial del programa Leader Plus i tracta la millora de la transformació i comercialització dels productes agrícoles, sobre tot promocionar el vi i l’oli com factors de desenvolupament dels territoris que participen del projecte. L’objectiu és fomentar la competitivitat del cultiu de l’olivera i de la indústria de l’oli, sobre la base de la millora de la qualitat i de la conservació del cultiu tradicional de l’olivera com element definitori de la cultura i el medi ambient dels territoris. A més, pretén promoure una major vinculació entre el sector vitivinícola i el sector oleícola per a generar sinergies que contribueixin al desenvolupament dels territoris, així com impulsar l’aprofitament del potencial turístic per part d’aquests sectors agroalimentaris, i la seva articulació amb altres activitats turístiques dels territoris.

30 de juliol del 2007

----
PERIODISTES FINLANDESOS I FRANCESOS VISITEN EL PRIORAT


Fa uns dies l’Oficina de Turisme del Priorat va rebre la visita d’un periodista del grup de comunicació Gladstone Communications de Finlàndia. Els articles que elaborarà se centraran en gastronomia i vi i seran difosos en un diari de gran tiratge on es parlarà en termes generals sobre la gastronomia catalana i Barcelona , i en una revista molt prestigiosa de gastronomia i vi del país, Gloria, on tractarà bàsicament el Priorat. La revista està destinada principalment al públic femení i d’un cert nivell econòmic, però és el mitjà que tracta més abastament el tema gastronòmic. El programa contenia diverses visites a cellers, com el de Falset-Marçà i Mas Blanc Pinord, així com una classe de cuina a Catacurian, vacances gastronòmiques al Masroig, i com no, als nostres actius patrimonials principals com són Siurana i Scala Dei. En aquesta darrera població també es va oferir una cata comentada d’olis al Molí d’oli. El periodista va destacar la gran qualitat dels vins de la zona i la bellesa del nostre paisatge.

D’altra banda, la setmana passada un periodista de la coneguda guia de viatges Le Routard de França va venir al Priorat per conèixer de primera mà els seus atractius. Aquesta guia es publica anualment i és la més venuda al país veí. També existeix la versió espanyola, coneguda com guia Trotamundos. Tot i que la guia  ja feia referència al Priorat en anteriors edicions, hem volgut mostrar altres llocs d’interès que no hi figuraven com ara les Mines de Bellmunt, Siurana o la cooperativa modernista de Falset-Marçà. Al mateix temps també hem volgut donar a conèixer més cellers i establiments turístics de la comarca, ja siguin restaurants, hostals, hotels o cases rurals, que no s’esmentaven en les poblacions que es destaquen a la guia. La visita d’un dia va ser força completa i el periodista va quedar molt sorprès de la quantitat de nous establiments de la zona, la qual cosa fa pensar en el Priorat com una comarca emergent, i en la qualitat dels vins i la peculiaritat del paisatge.   

El mateix dia ens varen visitar una periodista alemanya acompanyada per un fotògraf alemany que estaven elaborant un suplement monogràfic per la revista alemanya ADAC, equivalent al RACC, sobre Catalunya, subvencionat per Turisme de Catalunya a Alemanya. Van estar cinc dies a Catalunya. La visita al Priorat era fruit del seu interès per la gastronomia i el vi. 

30 de juliol del 2007
---

EL CONSELL COMARCAL DEL PRIORAT TREBALLA PER RESOLDRE EL TEMA DELS ABOCADORS D’ENDERROCS


L’estiu passat tots els abocadors incontrolats de runes dels municipis de la comarca van rebre la inspecció per part dels agents rurals i posterior sanció econòmica per part del Departament de Medi Ambient i Habitatge.

Quan va sortir la convocatòria d'ajuts per a la clausura dels abocadors, el Consell Comarcal del Priorat va impulsar un programa comarcal per a la clausura d’aquests i va formalitzar els convenis amb els catorze ajuntaments que estaven en disposició de fer-ho. El Departament va resoldre favorablement aquesta petició i executarà l’obra, però en aquests moments, per tal de donar solució a la gestió d’aquests residus i en previsió de noves sancions, els responsables del Consell Comarcal es van reunir amb la gerent de l’Agència de Residus de Catalunya. Fruit d’aquesta, es va proposar la signatura d’un conveni entre l'Agència Gestora de Runes i el Consell Comarcal en el que s’estableixin els compromisos de les parts.

Tot i que una empresa privada en conveni amb la Generalitat de Catalunya va obrir fa tres mesos un abocador de runa a la comarca, aquesta instal•lació encara no és molt utilitzada per constructors i particulars. Així mateix, i atesa la distància de molts municipis, està previst plantejar solucions particulars d’acord amb les necessitats de cada municipi. 

Enguany, les inspeccions dels agents forestals s’han repetit i es tem que vinguin acompanyades, a l’igual que l’any passat, de sancions econòmiques ja que per part dels forestals es considera un greuge el fet que aparentment no s’hagi resolt el problema.

El Consell Comarcal va sol•licitar el passat dia 3 de juliol una reunió urgent amb el Conseller de Medi Ambient per tal de plantejar-li les inquietuds dels alcaldes prioratins i del propi Consell, ja que mentre s’està fent tot el possible, el Departament no impedeix que els ajuntaments siguin castigats amb sancions econòmiques. Tot i que el conseller te l’agenda plena fins al setembre, el Consell Comarcal insisteix en la gravetat del tema i en la necessitat de tenir una reunió amb ell.
 
30 de juliol del 2007


--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info