P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

30 de juny 2007

Margalef / Marçà

NOTICIES DEL PRIORAT

L'escola de Margalef tanca per falta d'alumnes però es manté com a biblioteca

Dos dels quatre alumnes que hi quedaven marxen a estudiar l'educació secundària a l'IES de Falset

N. SERRET. Margalef - El Punt 30/06/07

El municipi de Margalef, al Priorat, es queda sense escola a partir del curs vinent. Fa dos anys que quedaven quatre alumnes i la meitat d'ells començaran a estudiar secundària el proper curs. Això significa que el CEIP Sant Salvador no té el nombre mínim d'alumnes per continuar obert. Els dos escolars que hi queden, que han cursat P5 i primer, hauran d'anar a Bellaguarda i Cabacés. L'escola, però, no tanca del tot: les instal·lacions serviran de biblioteca, de punt d'ús d'ordinadors i aula d'estudi. L'alcalde de Margalef, Ramon Vilà, va explicar que farà el possible perquè l'escola torni a obrir d'aquí a pocs anys.

Roli Ros, la mestra que durant aquest últim curs ha exercit a l'escola de Margalef, recollia les seves coses preparada per marxar a una destinació que a hores d'ara desconeix. Explica que al poble el tancament del CEIP «ha caigut malament», sobretot perquè és la constatació que «el poble va morint». Des de fa dos anys hi quedaven dos alumnes perquè «no vénen famílies noves», explica la mestra.

Dels quatre alumnes que s'hi mantenien fins a aquest curs, n'hi ha dos que a partir del proper mes de setembre hauran d'anar a estudiar a l'institut de Falset per poder començar l'educació secundària obligatòria. Això deixa l'escola amb dos alumnes, de P5 i primer de primària, un nombre insuficient per mantenir-hi l'activitat educativa. L'un haurà d'anar a Bellaguarda, mentre que l'altre es desplaçarà a Cabacés.


AULA D'ESTUDI I BIBLIOTECA
El CEIP Sant Salvador de Margalef pertany a la ZER Montsant-Ribera del Priorat, conjuntament amb el CEIP Montsant de la Bisbal de Falset. Tot i que tanca com a escola, les portes continuaran obertes. A partir d'ara els alumnes que ja estan estudiant secundària i els que s'hi afegiran el curs vinent, així com els més petits, podran anar-hi a consultar llibres i enciclopèdies, utilitzar els ordinadors i la connexió a la xarxa i també hi podran estudiar. Les dependències de l'escola, que consta de dues aules, es mantindran com a biblioteca i aula d'estudi.

Es dóna la circumstància que la demarcació de Tarragona ha estat l'única de Catalunya en els últims anys on s'han reobert escoles rurals. En els dos últims cursos, 2005/2006 i 2006/2007, han tornar a obrir l'escola de Vilaplana, al Baix Camp, i la de la Vilella Baixa, al Priorat.

********

Marçà busca impulsar el turisme amb el centre d'interpretació de la tortuga

El procés de recuperació de la tortuga ha permès que actualment la població se situï entre els 200 i 300 exemplars, un nombre que podria anar en augment gràcies a la creació d'un centre d'interpretació d'aquesta espècie, que, a més a més, aportarà nou turisme al territori.

Diari de Tarragona - Nuria Riu

L'Ajuntament de Marçà està disposat a donar un nou impuls per a la recuperació de la tortuga i, per aquest motiu, una de les prioritats del nou alcalde, Josep Maria Piqué, passa per la creació del centre d'interpretació de l'espècie. Es tracta d'un projecte que ja fa cua, ja que durant l'anterior legislatura ja se'n parlava. Tanmateix, si s'aconsegueixen els fons necessaris, l'any vinent ja es podrien començar a veure els primers resultats.


Aquest espai suposarà una zona de cria on es controlarà la reproducció i l'alliberament d'exemplars. També disposarà d'un terrari així com d'un seguit d'activitats relacionades amb el món de la tortuga, adreçades a joves escolars. Per a l'alcalde «es tracta d'un projecte fonamental per dinamitzar el turisme de la localitat».

De moment, el centre ja té emplaçament i s'ubicarà a Ca Marcelí, en una finca que fou propietat de l'escultor Marçà Giner. El projecte s'executarà per fases, segons l'obtenció de finançament, i es preveu que en un termini d'entre tres i quatre anys quedi del tot enllestit.

El primer espai que s'habilitarà fa referència a la zona de cria, i enguany ja es podria començar a adaptar, de manera que de cara a l'any vinent ja es podrà visitar. L'Administració local, a mitjan juliol de l'any passat, va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Jacques Cousteau.

Un primer pas per a l'inici d'aquest projecte es va fer ahir, quan tècnics del Departament de Medi Ambient de la Generalitat es van desplaçar fins a Marçà per practicar unes analítiques a una quarantena de tortugues que aquestes últimes setmanes havien estat capturades. Aquestes permetran determinar l'origen dels exemplars i conèixer d'una vegada per totes si realment es tracta de tortugues mediterrànies, com fins ara s'ha cregut.

Aquesta informació serà determinant per a futurs plans de conservació, tenint en compte que la tortuga mediterrània és una espècie protegida en perill d'extinció


--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info