P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

09 de febrer 2007


NOTICIES DEL PRIORAT
28/01/07 – (Diari de Tarragona) - La comarca de El Priorat ha conseguido cambiar el ritmo de su economía gracias al resurgir de la industria vitivinícola. A pesar de que hace veinte años la mayoría de los ingresos económicos de la comarca provenían de las pensiones, en la actualidad el vino y también el enoturismo son los dos sectores que están facilitando el resurgir económico.
Lo cierto es que El Priorat cuenta con unas características geológicas y climatológicas peculiares, que facilitan la creación de uvas con unos rasgos excepcionales. Por ello, en estos momentos, hay unas ochenta bodegas que producen en la DOQ Priorat, mientras que en la DO Montsant la cifra se sitúa en unas cincuenta. La proliferación de nuevas bodegas, no cesa y se prevé y que continúe el crecimiento, sobre todo en la región que registra la DO Montsant, creada hace sólo cinco años.
En la mayoría de los casos, se trata de instalaciones que cuentan con una producción muy reducida, apostando por la calidad. Aunque en el caso de la DO Montsant todavía en la actualidad una porción importante de la producción de vino aún se embotella a granel, la tónica será que irá rebajando a favor de la producción al detalle.
Ahora que la comarca ya ha definido exactamente cuáles deben ser los sectores productivos que permitan garantizar su desarrollo en el futuro, el nuevo gran reto es la creación del Parc Científic y Tecnològic, que se instalará en Falset, gracias a la iniciativa impulsada desde la Universitat Rovira y Virgili, con la firme voluntad de generar y experimentar conocimientos en torno a la industria del vino.
Con este centro, el Priorat consolidará su importante peso que le aporta la calidad de los caldos que se producen en sus viñedos, algunos de ellos todavía centenarios. El Parc, que dirigirá el decano de la facultad de Enología de la URV, Fernando Zamora y donde
Nicolás Rozès actuará de director adjunto, deberá centrar su ámbito de trabajo en la tecnología y también la innovación de todos los sectores relacionados con la industria del vino.

------

29/01/07 – (Diari de Tarragona) - El nou pavelló firal de Móra la Nova es va omplir durant tot el dia de visitants disposats a tastar els olis de 42 cooperatives i
elaboradors de les tres comarques veïnes. Segons el concurs oficial de la FIO, que atorga el Panell de Tast d'Olis Verges de Catalunya, els millors d'aquesta temporada són el de la cooperativa del Masroig, en l'apartat de Denominació d'Origen Siurana; i el de la cooperativa de la Pobla de Massaluca, en la DO Terra Alta. En segona posició van quedar Corbera d'Ebre i la Palma d'Ebre. Curiosament, l'oli de la Palma ha aconseguit recentment un altre conegut guardó, el Romanico Esencia, per davant del Masroig. «Tot i tractar-se de la mateixa cooperativa, l'oli que s'analitzano és mai exactament el mateix, perquè hi ha petites diferències a cada trull», explicà el productor Albert Miret. La seva cooperativa ha participat en totes les edicions de la Fira Intercomarcal. «És important ser aquí. No pel que es pot arribar a vendre, que no és tant, sinó per la promoció que suposa», comentà.

------

29/01/07 – (El Punt) - Un home, de 48 anys i veí de Marçà, va ser detingut dissabte vora les set de la tarda perquè conduïa sota els efectes de l'alcohol i, a més a més, li havien retirat el carnet fins a l'octubre del 2007. Els Mossos d'Esquadra feien un control de trànsit a la carretera T-300, quan un vehicle de la marca Renault se'ls va acostar. El conductor va donar positiu a la prova d'alcoholèmia. En el moment de la detenció, els mossos van veure que no tenia permís per conduir fins al mes d'octubre.

------

30/01/07 – (El Punt) - El diputat al Congrés d'ERC, Josep Andreu, va afirmar ahir que el polèmic debat sobre el traçat de la futura autovia de l'Aragó a la demarcació s'ha originat «amb una ordre ministerial d'estudi per desdoblar el tram [de la carretera N-420] entre Saragossa i Alcanyís, però el pla sectorial de carreteres no preveu cap autovia en aquest tram almenys fins al 2020». Segons Andreu: «L'Estat no preveu construir doble carril per sentit» abans d'aquest any i, a més, «en algunes poblacions aragoneses l'Estat projecta variants d'un sol carril per sentit i els projectes no preveuen en el futur cap autovia de doble carril a l'Aragó». El diputat republicà va afegir que el Ministeri de Foment només es planteja desdoblar una carretera estatal si registra un trànsit diari de com a mínim 10.000 vehicles, i que comença a fer estudis quan el trànsit registrat arriba als 7.000 vehicles.
Actualment, el trànsit diari a l'N-420 és de 2.100 vehicles aproximadament al tram català; i de 2.300 al tram aragonès. Per això, segons Andreu, «discutir ara sobre una autovia i de tres possibles sortides al mar [Tarragona per Reus, Falset, Móra i Gandesa; Sant Carles de la Ràpita per Tortosa; i Vinaròs-Peníscola per Morella] i fer-ho quan el tram anterior, Saragossa-Alcanyís, no es preveu fins després del 2020 és vendre fum». Com a contraproposta, ERC reclama que s'inverteixi el milió d'euros previst en el pressupost de l'Estat d'enguany en els projectes de les variants de l'N-420 a Gandesa, Corbera d'Ebre i Riudecols; que es construeixi un carril per a vehicles lents al coll de la Teixeta; i que les obres del pont d'Asmà (entre Móra la Nova i Falset) i de la variant de Falset s'acabin segons els terminis previstos.

------

30/01/07 - (Tinet) – Joaquim Margalef, nascut a Falset l'any 1949, i llicenciat en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona i doctorat en Economia per la Universitat Rovira i Virgili, assumeix des d'aquest dilluns la direcció dels Serveis Territorials del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) de Tarragona.
Margalef ha estat presentat en societat pel Conseller del Departament, Joaquim Nadal que ha negat que el projecte de la Façana Marítima de Tarragona estigui paralitzat. Per altra banda Nadal ha assegurat que s'estan millorant les infraestructures ferroviàries en resposta a les demandes del delegat del Govern de l'Ebre respecte als reiterats accidents de trens a Flix.
El nou director s'ha presentat com un teòric i coneixedor del territori i ha anunciat que el que farà en el nou càrrec és posar en pràctica aquesta teoria estudiada durant anys de treball tant a la Cambra de Comerç de Tarragona com a la Diputació i a d'altres institucions econòmiques, per 'ajudar a prendre decisions' en les problemàtiques que es plantegin a la zona.

------

31/01/07 (La Voz –Argentina-) - La comarca top del vino. En lo que hoy es la pequeña y bella población de Scala Dei, en la provincia de Tarragona, a una hora y media de auto de Barcelona, hay que buscar los primeros orígenes del Priorato.
Allí se estableció la primera "cartoixa" (cartuja), aproximadamente en el año 1200. Eran tiempos de guerras continuas. El ejército peleaba palmo a palmo contra la ocupación árabe, y para convencer a la gente de que poblara esas comarcas, se promovía la figura del Prior, un sacerdote que daba cierta garantía de paz por algunos años.
Como se sabe, la Iglesia y el vino siempre estuvieron unidos a lo largo de la historia.
Desde esa época figuran antecedentes del cultivo de la vid en el Priorato.
El suelo ofrece una particularidad: la licorella, una pizarra, que tiene aproximadamente 240 millones de años, que se levanta entre 150 y 750 metros sobre el nivel del mar.
En la zona, llueve un promedio de 200 a 400 milímetros al año. Ese agua que se va escurriendo lentamente por entre las grietas de la roca es la que soporta la humedad que alimentará eterna y pacientemente las vides, con sus raíces que se extienden entre 12 y 15 metros de largo por 7 metros de profundidad.
El clima es seco y caluroso. Con temperaturas mínimas de 18/20º y máximas que alcanzan los 34/36º, atemperadas por la brisa del mar Mediterráneo, situado a no más de 10 kilómetros de distancia.
El viñedo es de origen prefiloxérico (antes de la filoxera, parásito que atacó a vides europeas entre 1880 y 1905), el promedio de edad de las plantas va de los 70 a los 100 años; las producciones son escasas, no superan los 3000 kilos de uva por hectárea, lo que hace, entre 600 gramos y un kilo y medio por planta, lo que define una producción escasa con altas concentraciones de color, aroma y polifenoles.
Palabras más, palabras menos, esto es lo que dice el reglamento de la Denominación de Origen Priorato.

------

31/01/07 - (La Voz –Argentina-) - Lo que más impacta de la bodega de Joan Manuel Serrat no se ve. Les llevó unos tres años roturar todo el terreno, miles de toneladas de roca (bancales). Un colosal movimiento de suelo de ocho metros de profundidad.
Para tener una dimensión de este trabajo titánico, hagamos de cuenta que unas hectáreas de las Altas Cumbres, con su pétrea resistencia, son perforadas desde la cima ocho metros hacia abajo.
Estamos hablando del Priorato, la DO (Denominación de Origen) que le disputa palmo a palmo la jerarquía a Ribera del Duero, la famosa región de donde proviene el Vega Sicilia, uno de los vinos más caros del mundo.
La capital es Tarragona, una hora y media en auto desde Barcelona en dirección noroeste.
Más Perinet se llama el sueño vitivinícola de Serrat y sus otros dos socios, Antonio Casado y Alejandro Marsol, fuertes empresarios dedicados a obras de paisajismo y medio ambiente, que tienen el común denominados de ser amigos, catalanes y con formación agrícola.
Van despacio. Arrancaron en 1998. Por ahora sólo tienen cultivadas unas 32 hectáreas.
Josep Serra es el enólogo de Más Perinet. Y acepta con gusto la comparación del vino y la música que practica su jefe, "el Nano". "Nuestro objetivo no es hacer vinos caros, sino vinos para disfrutar, como las canciones de Serrat", dice Josep.
"Queremos un vino de calidad, acorde a la singularidad del Priorato, pero que por encima de cualquier otra consideración sea fácil de beber", agrega.
Con él y con Alejandro Marsol Abillá, uno de los socios de Serrat, recorrimos cada rincón de las fincas La Morera (Priorato) y Montsant, la DO vecina que apenas está cultivada en un 12 por ciento. Fincas de un excepcional paisaje entre los municipios de Cornudella y Morera del Montsant, con un telón de fondo impactante: una hilera de estilizados molinos de viento de una usina eólica de última generación.
También probamos en barricas la esencia de cada cepaje. Caldos que después formarán el coupage. Son los vinos que todavía no nacieron.
Puro vino en estado embrionario. que después el enólogo ensamblará con su maestría para que cualquier paladar pueda disfrutarlo.
Por ejemplo, probamos una Garnacha 2006, cosechada apenas hace dos meses pero con una definición explosiva en boca que sorprende tratándose de un vino muy joven y que recién empieza su crianza en barrica, con delicados aromas de regaliz y caramelo.
Un Carmenere 2005 (el varietal que hicieron famoso en todo el mundo los chilenos) con aromas a chocolate amargo y pimientos asados.
Probamos la primera cosecha de Más Perinet 2003, un vino que con sus 17 euros tiene un gran potencial de guarda, con notas bien marcadas a grafito y mineral provenientes de la Cariñena, un cepaje emblemático del Priorato.
En España, el umbral mínimo de calidad de los vinos arranca en los 10 euros la botella.
También degustamos un Más Perinet 2004 un vino goloso, fresco y agradable que tiene un mérito: la discreción en el uso de la barrica. Vinos que no necesitan de una comida para disfrutarlos.
En la bodega, que está en plena etapa de expansión y ya trabajan en la restauración de una vieja propiedad para recibir a turistas y amigos, emplean barricas de 300, 400 y 500 litros.
También elaboran excepcionales vinos blancos que salen al mercado con el nombre Clos María (en honor a la hija de Serrat), un corte delicioso de Garnacha blanca, Macabe y Chenin con un paso muy corto en barricas. En este caso la Denominación de Origen es Montsant, un vino fresco de 14 euros las botella.
Pero sin dudas la estrella de la bodega es el Perinet Plus 2004, que está elaborado con uvas de un viñedo viejo de 80 años, un corte aristocrático de garnacha, cariñena y syrah que pasa seis meses en barrica nueva de roble francés.
"Nuestros vinos –comenta Josep– tienen mucho nervio (carácter)". Pudimos apreciar un vino de gran personalidad, elegante, amable y corpulento al mismo tiempo, ideal para guardarlo 10 años.
Quizá Serrat ya no cante más en el 2017, pero la música de este vino sonará en nuestros paladares como la mejor sinfonía que jamás hayan degustado.


------

31/01/07 - (Consell Comarcal del Priorat) - El Servei Comarcal de Català del Priorat organitza dos nous cursos gratuïts per aprendre a parlar en català, que s’iniciaran el proper mes de febrer a Falset. Aquests dos cursos (B2 i B3) són la continuació dels cursos que s’estan fent actualment. D’aquesta manera, permet que els alumnes que estan aprenent català puguin continuar aprenent-lo.
D’altra banda, també s’inicien cursos a distància per a catalanoparlants, dels nivells Intermedi (B) i de Suficiència (C).
Les persones interessades es poden matricular del 7 al 19 de febrer a la seu del Consell Comarcal del Priorat. Els cursos s’iniciaran els dies 26 i 27 de febrer i s’acabaran a principis de juny.
Per a més informació es pot trucar al Servei Comarcal de Català del Priorat (SCCP), al telèfon 977 830 119, o visitar www.cpnl.org.

------

01/02/07 (El Punt) - La Costa Daurada i les Terres de l'Ebre presenten a Fitur novetats turístiques. El Priorat engega un pla fins al 2009 i Cambrils rep la certificació de destinació turística familiar.
Els sectors turístics de la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre van desembarcar ahir en ple a la 27a edició de Fitur, un dels certàmens turístics més importants del món, on enguany s'aplega l'oferta de 170 països i més de 13.000 empreses. Les comarques tarragonines van presentar-hi les darreres novetats: el pla de foment del turisme al Priorat, la certificació de Cambrils com a destinació familiar, un DVD de la ciutat de Tarragona, el catàleg de turisme d'avistament d'ocells a les Terres de l'Ebre, el Gaudí Centre de Reus i el conveni Còrner, pel qual disset municipis de la Costa Daurada aniran plegats als certàmens internacionals.
D'altra banda, la comarca del Priorat amb l'ajut de Turisme de Catalunya va presentar ahir als operadors el pla de foment del sector, que es va posar en marxa el desembre passat i finalitza el 2009. En la presentació, Roser Vives, alcaldessa del Masroig, va explicar: «Intentem que el turisme que venia unes hores quan tenia una tarda lliure ens visiti com a atractiu propi. No busquem el turisme massiu, sinó el familiar i de petits grups, que sigui sostenible i que creï teixit empresarial, perquè la comarca deixi de viure exclusivament de l'agricultura i de la gent que treballa fora.» El pla, que preveu una inversió de 900.000 euros, pretén col·locar el Priorat com a comarca turística d'interior, repartint els visitants per tots els municipis, a través de la senyalització turística i de camins, una xarxa de punts d'informació digitals i la potenciació i articulació de diverses rutes: camins de ferradura de la serra de Llaveria, bicicleta de muntanya al Montsant, enoturisme a la DOQ Priorat i a la DO Montsant, i turisme oleícola.

------

02/02/07 – (El Punt) - L'Aujeszky és una malaltia contagiosa, causada per un virus, que afecta la majoria dels animals domèstics, fonamentalment l'espècie porcina. Ara, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha declarat tretze comarques catalanes indemnes de la malaltia d'Aujeszky.
Entre les comarques indemnes a les nostres contrades hi ha el Baix Camp, el Priorat, la Ribera d'Ebre, el Tarragonès i la Terra Alta. Tot al contrari ha passat a la comarca de l'Alt Camp, que estava neta de la malaltia i en canvi ara té una prevalença entre el 10 i el 50%.
Aquest resultat representa una disminució important respecte a les prevalences del 2005, en què aquest valor se situava en un 32,13%. Les prevalences per explotacions d'engreix se situen entorn el 4,62%.

------

04/02/07 – (Diari de Tarragona) - El vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ve ser l'encarregat d'inaugurar ahir dissabte la nova biblioteca pública Salvador Estrem i Fa de Falset, que neix amb l'objectiu de donar servei a la comarca i tenir en l'enologia una de les seves especialitats, com no podia ser d'altra manera al Priorat.
La nova infraestructura cultural compta amb un fons bibliogràfic de 12.500 llibres, i en destaca l'especialitzat en viticultura i enologia. La nova biblioteca, de dues plantes, també disposa d'una vuitantena de revistes i diaris, música, DVD i connexió a internet.
Després de nou mesos en què els veïns han estat sense cap tipus de servei de biblioteca, ja que la vella es va tancar per reformar-la, la capital del Priorat ja pot gaudir d'un servei bibliotecari modern i amb tots els elements culturals necessaris que garanteixen l'accés a la informació, la formació i el lleure als ciutadans.
«Amb la nova imatge volem trencar amb la mentalitat antiga que deia que a la biblioteca hi anaven els avis a llegir els diaris i els nens a fer els deures», ha explicat la responsable del centre, Montse Bartolomé. La biblioteca pública Salvador Estrem i Fa, que pren el nom d'un poeta local, vol ser un espai de relació on es generin i promoguin activitats per al foment de la lectura, i d'altres per al desenvolupament cultural de les persones, a més de potenciar l'accés a les noves tecnologies de la informació.
El centre organitzarà i acollirà periòdicament conferències, presentacions de llibres, tallers de lectura i contes, així com visites guiades a entitats, escoles, centres d'ensenyament i col·lectius diversos per explicar el funcionament de la biblioteca.
El vicepresident del Govern de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha destacat l'esforç conjunt que han portat a terme diferents administracions per tirar endavant la construcció d'una biblioteca «amb tots els equipaments necessaris de modernitat i
accés a la cultura» en una capital de comarca de menys de 3.000 habitants. Carod-Rovira ha assegurat que, amb aquesta actuació, el Govern «renova el seu compromís per fer possible que al conjunt del territori hi hagi uns drets bàsics garantits» que permetin que «ningú més es vegi forçat a abandonar el seu territori» per falta de recursos. En aquest cas, un servei que permeti la formació de joves i d'adults en garanties de qüalitat.
La biblioteca pública Salvador Estrem i Fa de Falset restarà oberta totes les tardes de dilluns a divendres, i els matins de dimarts i dissabte.

------

04/02/07 – (El Punt) - Independents per Falset (IpF-AM), que governa el municipi amb majoria absoluta, espera que l'alcalde, Jaume Domènech, decideixi si tornarà a encapçalar la llista en les pròximes eleccions municipals. L'alcalde, que també presideix el consell regulador de la DOQ Priorat, va manifestar el juliol passat la voluntat de deixar el càrrec si el partit consensuava un relleu.

------

05/02/07 - (El Punt) - La Icona del Pont Vell acaba d'obrir les portes a Porrera, un municipi on el turisme rural ha tingut un important desenvolupament en els últims anys: 488 habitants i 81 llits. Ara bé, la Icona és una oferta segurament única a Catalunya en el sector de les cases rurals. L'establiment relliga la bioconstrucció, el fengshui, les teràpies de salut no convencionals –s'hi pot fer reflexoteràpia podal, acupuntura, cromoteràpia, drenatge limfàtic i osteopatia, entre d'altres– i les teràpies de bellesa amb vi i fang de Porrera. L'edifici és un antic molí del segle XVI, que s'ha rehabilitat íntegrament per convertir-lo en un allotjament d'alta qualitat.
Els fonaments de la Icona reposen parcialment en l'antic pont sobre el riu Cortiella, que dóna accés al nucli antic de Porrera. Rehabilitat el 1872, aquest antic molí d'oli és una «barreja d'estils àrabs i neoclàssics», han remarcat els propietaris, María José Hernández i Daniel Lucas. Prioratins tots dos i vinculats professionalment al sector sanitari, el 2005 van tenir clar que el molí podia esdevenir una oferta novella. «El turisme al Priorat no pot tenir mediocritats, perquè és un lloc selecte que conserva l'essència de la terra. Qui ve, s'hi queda.»
El salt des d'una casa de pagès a un establiment com la Icona ha requerit tenir en compte multitud de detalls. Per exemple, tots els serveis tenen dutxa d'hidromassatge i estan recoberts amb calç amb pols de marbre com es feia antigament. La pintura s'ha importat d'Alemanya i conté pigments naturals de mandarina que deixen «respirar» les parets; les portes són de cedre del Perú de tala controlada. L'estalvi energètic també ha estat important, i el 30% de la calefacció és solar. L'aigua de pluja es recull en un aljub nou, es tracta i s'usa per a les teràpies termals, que es fan en els antics trulls: jacuzzi, termes de contrast, sauna i piscina. Entre els serveis, s'inclou la «nevera a la carta». El client tria per internet entre una selecció d'aliments i vins prioratins per consumir. Hernández resumeix la intenció del projecte: «És la nostra filosofia de vida. Si no ho féssim així, no tindria sentit. Volem que la gent s'hi senti a gust i estimi tant com nosaltres el Priorat

--  

Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT

Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del
Priorat, els seus pobles i la seva gent.

Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.

Salutacions,

Ramon Pàmies
Editor del Butlletí de Notícies del Priorat

podeu veure algunes de les informacions anteriors a
www.priorat.info