P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

22 de novembre 2006

resum de Notícies del PRIORAT


        NOTICIES DEL PRIORAT

08/11/06 – (BOPT) - El Consell Comarcal del Priorat, va aprovar definitivament les següents memòries valorades:
.- Pavimentació d'un tram del camí dels dipòsits, del municipi de Cornudella de Montsant, amb un pressupost de 22.670 euros.
.- Pavimentació d'un tram del camí dels Plans, del municipi de la Figuera, amb un pressupost de 22.665 euros
.- Pavimentació d'un tram del camí de les Esporreres i Sentius, del municipi de Pradell de la Teixeta, amb un pressupost de 22.665 euros.

------

 
13/11/06 – (C.C. Priorat) - El Servei Comarcal de Català del Priorat impulsa la cinquena edició de la campanya Voluntaris per la llengua a la comarca del Priorat.
Els voluntaris que participen en el programa han de ser catalanoparlants que es comprometin a destinar una hora a la setmana (durant un mínim de deu setmanes) a conversar amb alumnat dels cursos per a no catalanoparlants. Abans de començar les trobades, els voluntaris i els aprenents segueixen unes orientacions bàsiques per poder mantenir aquestes converses.  L’objectiu del programa és reforçar l’aprenentatge de la llengua oral en un ambient desvinculat de l’aula, fer més natural l’adopció d’un nou hàbit lingüístic, refermar la idea que el català és llengua d’acollida i a més,  facilitar la integració i coneixença entre persones d’origen divers.
 
------
 
13/11-06 – (C.C.Priorat) - El Consell Comarcal del Priorat concedeix anualment ajuts econòmics als ajuntaments i entitats de la comarca perquè aquests puguin dur a terme activitats de caràcter cultural. Enguany el Consell destinarà 20.000 euros amb aquesta finalitat.
L’objectiu d’aquestes subvencions és fomentar l’activitat cultural de la comarca del Priorat. Per això, al llarg de l’any el Consell Comarcal va aprovant l’atorgament de subvencions a mida que els ajuntaments ho van demanant. El mateix sistema es segueix amb les entitats i associacions. A banda d’aquests ajuts el Consell Comarcal del Priorat atorga anualment uns ajuts de caràcter extraordinari per a l’organització de la Festa del Vi i la verema a l’antiga de Poboleda, la Fira del Vi de Falset, els Jocs Florals de Torroja, la Fira D’Artesania de Marçà i la Festa de la truita amb suc d’Ulldemolins.
D’altra banda, el Consell Comarcal del Priorat també ajuda cada any a les AMPAs dels centres escolars de la comarca per a la realització d’activitats extraescolars. En total durant el 2006 el Consell els hi destinarà 7.500€.
 
------
 
13/11/06 – (El Punt) - Un llibre sobre ortòpters revela que Catalunya té una gran diversitat d'aquest tipus d'insectes. Els saltamartins, els grills, les llagostes i les someretes, són uns insectes que tenen una gran importància en l'ecosistema. És més, Catalunya és un dels països europeus més rics i amb més diversitat d'aquest tipus d'espècies. Aquest és un dels aspectes que revela L'atles dels ortòpters de Catalunya, que acaba de publicar el Departament de Medi Ambient. El volum cataloga 163 espècies diferents d'aquest tipus d'insectes a Catalunya. És una quantitat que no està gaire lluny de França, un país també força ric en ortòpters, que en té 202 espècies, però que té una superfície 17 vegades més gran que la de Catalunya. Aquest atles és un primer pas per a la seva protecció.
Aquest llibre parla de 35 espècies vulnerables, una de les quals és la somereta de Montsant.
 
------
 
14/11/06 - (Juventud Rebelde, Cuba) – Juan Contino, president de l'Assemblea del Poder Popular a la capital, va lliurar la Clau de la Ciutat a Paz Fernández, alcaldessa de Gijón, Astúries, a Gerard Martí, alcalde de Poboleda, i a Matheus Shikongo, alcalde de Windhoeck, Namíbia; en tant que altres 24 personalitats rebien la distinció d'Hoste Il·lustre de Ciutat de L'Havana.
Gairebé una trentena d'alcaldes, governadors o directius d'agrupacions polítiques o associacions d'amistat en localitats d'una desena de nacions van rebre el reconeixement de la Ciutat de L'Havana per fomentar els nexes de col·laboració entre les seves poblacions i Cuba, per la seva solidaritat amb aquell  poble i la seva condemna al bloqueig.
 
------
 
14/11/06 – (Diari de Tarragona) - Aquest cap de setmana, el Centre Obrer i Recreatiu del Molar va acollir un recital d’Enric Cassases i un tast de vins. L’acte va consistir en recitar poesia relacionada amb el vi. A més a més, es va combinar amb música i un tast de vins de les dues DO de la  comarca. L’acte es va organitzar pel Centre Quim Soler, que treballa i investiga la relació de la literatura i el vi.
 
------
 
14/11/06 (BOPT) - L’Ajuntament de Marçà ha publicat la licitació, per adjudicar mitjançant subhasta, les obres de la primera fase de la urbanització dels carrers del poble.
 
------
 
14/11/06 – (BOPT) - L’Ajuntament de la Vilella Baixa ha aprovat definitivament el pressupost municipal, per a l'exercici 2006, així com les bases d'execució, plantilla orgànica i relació de llocs de treball, al no haver-hi hagut cap reclamació.
 
------
 
14/11/06 – (El Punt) - Un mes després de presentar les conclusions de l'estudi previ del pla estratègic del Camp de Tarragona, la mesa socioeconòmica del Camp, entitat que va encarregar l'informe a la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha pogut encomanar ara formalment, al mateix equip d'investigació, la redacció definitiva del document que ha de marcar la pauta del creixement global i econòmic del territori en el període 2008-2015. Això ha estat possible, com es va voler enfocar ahir en un acte públic, gràcies a la mediació del Departament de Governació de la Generalitat, que dirigeix el conseller en funcions Xavier Sabaté i que ha dotat la confecció del pla amb 120.000 euros. Sabaté va valorar que serà un manual «d'altíssima qualitat» per als inversors.
Conjuntament amb la conveniència de la creació i el finançament d'un observatori de turisme del Camp de Tarragona, es considera, entre d’altres propostes, el desenvolupament turístic de les comarques interiors del Priorat.
 
------
 
15/11/06 –  (DOGC) - La Generalitat de Catalunya va obrir la convocatòria per a l'atorgament dels guardons del Turisme de Catalunya per a l'any 2006, i va establir el procediment de proposta i selecció dels guardonats i guardonades i el nombre de guardons a concedir. De la nostra comarca, l’Hotel Catacurian, del Masroig, ha estat distingit amb el Diploma Turístic de Catalunya 2006.
 
------
 
17/11/06 – (Ajtmt. Falset) – Fira de Sant Andreu a Falset –Mostra d’Artesania i Comerç.
Programa d’actes:
Divendres 24 de novembre
A les 20:30 h. A la Sala d’Actes de l’Ajuntament. Xerrada: Els Grans Reptes de la Bioètica.
A càrrec del Doctor Jordi Iglesias Cornet, de l’Institut d’Oncologia Clínica.
Organitza: Parròquia de Falset.
 
Dissabte 25 de novembre
A les 11:00 h. Obertura de la fira.
A les 19:00 h. A la Sala d’Actes de l’Ajuntament. Xerrada: Presentació de les Conclusions
del Primer Congrés del Món Rural de Catalunya i els objectius futurs de la Fundació del Món Rural. A càrrec del Sr. Antoni Pané, Vicepresident de la Fundació del Món Rural, i del Sr.  Francesc Cribillers, Director de la Fundació del Món Rural.
Organitza: Fundació del Món Rural i DARP
A partir de les 24:00 h. DISCO, al Pavelló Municipal de Falset. (Alternatiu, Dance, House...)
Entrada: 2 eur
Organitza: Ajuntament de Falset
Col·labora: Radio Falset
 
Diumenge 26 de novembre
A les 9:00 h. Esmorzar de l’oli a la plaça de la Quartera.
Col·labora: Agrícola Falset-Marçà, s.c.c.l.
A partir de les 10:00 h. Mostra d’arts i oficis, demostració d’oficis artesans. Taller del petit  artesà, passeig amb poni, i com a novetat, recorregut amb rucs. A la plaça de la Quartera.
Organitza: Ajuntament de Falset
Col·labora: DARP, Diputació de Tarragona, Caixa de Tarragona, Caixa de Catalunya,
La Caixa, Ràdio Falset, Creu Roja, Cooperativa Agrícola Falset-Marçà
 
------
 
17/11/06 – (Diari de Tarragona) Els propers dies,  24 y 25 de novembre, se celebrarà a  la Plaça Corsini, de Tarragona, la Festa de l’Oli, que organitzen ESPIMSA, el Consell Regulador de la DO Siurana i Unió Agrària.. Un total de setze cooperatives o empreses productores estaran presents als estands: Almoster, les Borges del Camp, Cabacés, Cambrils, la Canonja, Constantí, Maspujols, Mont-roig del Camp, Montbrió del Camp, Olis Catalunya, Riudecanyes, Riudecols, Riudoms, la Selva del Camp, la Serra d'Almos i Vila-seca.
 
------
 
19/11/06 – (El Punt) -  Aquest cap de setmana RotNatura, de la Morera de Montsant va organitzar una sortida d'ecoturisme per contemplar les belleses cromàtiques i els senders silens de Montsant..
 
------
 
19/11/06 – (El Punt) – El museu de les Mines de Bellmunt del Priorat exibeix les exposicions  Malesa, de Jordi Fosch; Soldats de plom, de Joan Serramià i Eraser, de Tres. Es podran visitar fins al 17 de desembre.
 
------
 
19/11/06 – (El Punt) – A la seu del Teatre l'Artesana, de Falset,  es va portar a terme el Concert de Santa Cecília amb l'actuació de la Banda de música Vila de Falset i la Coral Vila de Falset.
--  
Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT

Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del
Priorat, els seus pobles i la seva gent.

Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.

Salutacions,

Ramon Pàmies
Editor del Butlletí de Notícies del Priorat

podeu veure algunes de les informacions anteriors a
www.priorat.info