P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

01 de febrer 2007

NOTICIES DEL PRIORAT

22/01/07 – (El Punt) - La desfilada de l'Encamisada, a Falset, va començar pels volts de les onze davant del Celler. Aquesta tradició, que s'emmarca dins les festes de Sant Antoni Abat, reuneix els veïns de Falset, vestits amb el típic vestit català, en una desfilada de carros i cavalleries en honor al sant i en commemoració a la batalla que es va disputar al municipi durant la Guerra del Francès. El trajecte tenia com a destí l'església, on es va oficiar una missa.

------

23/01/07 – (Generalitat de Catalunya)S'aprova un decret que garantirà la seguretat alimentària i, en últim terme, la protecció de la salut de les persones. La mesura respon a una de les necessitats detectades durant el Congrés del Món Rural celebrat l'any passat
El Govern ajudarà els petits establiments agroalimentaris de l'entorn rural amb una regulació sanitària específica més flexible. Aquesta va ser una de les necessitats detectades durant la celebració del Congrés del Món Rural 2006 per l'Acció de desenvolupament del Món Rural, que va quedar recollida en les conclusions del fòrum. Des de llavors, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), el Departament de Salut i l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) han impulsat mitjançant tot un seguit de trobades amb representants del sector artesanal i la Unió de Pagesos la implantació d'aquest tipus de regulació.
En aquest sentit el Govern ha aprovat avui un decret que estableix normes específiques en matèria de seguretat i qualitat agroalimentària per als petits establiments agroalimentaris rurals, que són aquells amb un volum de facturació inferior a 2.000.000 d'euros anuals i que tenen un màxim de 10 treballadors.

------

26/01/07 – (El Punt) - El fred temporal de la jornada d'ahir es va transformar en precipitacions d'aiguaneu també a la demarcació de Tarragona, la neu va mig enfarinar diferents nuclis del Priorat, com Margalef, la Bisbal de Falset i Cornudella; d'altres de la Conca de Barberà, com Rocafort, Vallclara i Santa Coloma; i del Baix Camp, com Prades. D'altra banda, les previsions de neu van originar la suspensió del transport escolar i el tancament d'alguns centres educatius, sobretot a les Terres de l'Ebre, on 400 alumnes de l'IES Terra Alta de Gandesa van quedar afectats per les baixes temperatures, malgrat que el centre no va tancar les portes. Així mateix, al Priorat, hi va haver uns 200 estudiants afectats per la suspensió de la ruta de l'IES de Falset, la qual passa pels municipis de la Bisbal de Falset, Capçanes, Gratallops, Porrera, el Masroig, el Molar, Bellmunt i Marçà.

------

27/01/07 – (El Punt) – Al Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat s’ha portat a terme un concert a càrrec del grup L'Enfance Rouge.

------

27/01/07 – (El Punt) - La Diputació ha realitzat les obres de reforç del ferm de la carretera TP-7403, que va des de Porrera fins a Torroja del Priorat. La inversió ha ascendit fins a 379.438 euros, i ha suposat una millora en els accessos als dos nuclis urbans. El Priorat, doncs, també s'ha beneficiat de la campanya del pla de millora de paviments del 2006 de la xarxa de carreteres que gestiona la Diputació.

------

28/01/07 – (El Punt) – Les altes temperatures inusuals en aquesta època de l'any escurçaran el període d'hibernació de les tortugues mediterrànies alliberades al Parc Natural de la Serra del Montsant. L'inici del procés es va retardar prop d'un mes, i es preveu que l'acabin molt abans. D'altra banda, unes anàlisis genètiques han confirmat que tots els exemplars pertanyen a la subespècie autòctona de Catalunya i les Illes Balears, i per tant són descendents de les que van poblar la zona en l'època neolítica.
«Normalment comencen a hibernar a principis de novembre, i enguany a finals de mes encara se'n veia alguna», explica Quim Soler, del Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). Soler manté també que si es mantenen les condicions meteorològiques, les tortugues es despertaran abans del que és habitual –entre febrer i març-.

------

28/01/07 – (El Punt ) - Ahir a la tarda es va inaugurar la Fira Intercomarcal de l'Oli al pavelló firal de Móra la Nova, un certamen que engloba les comarques de la Ribera d'Ebre, de la Terra Alta i del Priorat a causa de la forta interacció econòmica que hi ha entre elles. En l'acte hi va assistir el director territorial del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural a les Terres de l'Ebre, Antoni Espanya. En la inauguració, l'alcalde de la localitat, Joan Manuel Sabanza, va animar a buscar una fórmula per crear la Denominació d'Origen de la Ribera d'Ebre.
Aquest any, a la fira hi participen 42 expositors d'oli de les tres comarques que engloba l'acte. Les persones que es van apropar fins al pavelló firal de Móra la Nova van poder degustar olis de diferents orígens, com per exemple olis de la DOP Siurana.
--  

Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT

Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del
Priorat, els seus pobles i la seva gent.

Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.

Salutacions,

Ramon Pàmies
Editor del Butlletí de Notícies del Priorat

podeu veure algunes de les informacions anteriors a
www.priorat.info