P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

01 de desembre 2006

resum de Noticies del PRIORAT

        NOTICIES DEL PRIORAT

20/11/06 – (El Punt) - La presència de pesticides al riu Montsant, va deixar la Palma d'Ebre sense aigua de boca des de divendres. L'ús d'herbicides i la sequera, possibles causes de la contaminació. De moment el consistori ha posat en marxa un pla de subministrament alternatiu. L'Ajuntament ha optat per buidar i netejar el dipòsit i reomplir-lo amb aigua procedent del pantà de Margalef.
 
------
 
20/11/06 – (DOGC) – El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha convocat el procés selectiu, per cobrir onze places en règim de personal laboral fix; una de les quals correspon al municipi de la Morera de Montsant i reuneix les següents característiques:
Denominació del lloc: Guia d'informació de monument o museu.
Grup: D.
Unitat directiva: Direcció General del Patrimoni Cultural.
Localitat: la Morera de Montsant.
Jornada: normal.
Horari: especial.
Observacions: obligació de residir en un habitatge a càrrec de l'administració.
Contingut funcional: Funcions i/o activitats: guiatge de les visites, control dels accessos, vigilància de les instal·lacions i de les col·leccions; dispensament de tiquets d'entrada i introducció de les dades a la base de dades corresponent; venda dels productes en relació amb el monument.
 
------
 
21/11/06 – (El Punt) – El  PP de Tarragona va demanar explicacions sobre la presència de pesticides al riu Montsant, fet que va deixar sense aigua per beure els habitants de la Palma d'Ebre.
El PP va presentar una bateria de preguntes al govern de la Generalitat per tal que aclareixi quines han estat les causes de la contaminació del riu i quin abast ha tingut, així com saber si la presència de pesticides ha representat algun risc per a la salut dels ciutadans. També va preguntar quines accions té previst dur a terme el govern per solucionar aquesta situació i evitar que es torni a produir.
 
------
 
21/11/06 – (BOPT) – El Consell Comarcal del Priorat va aprovar els plecs de clàusules administratives particulars i els plecs de prescripcions tècniques que han de regir l'adjudicació del contracte de consultoria i assistència següent:
Elaboració del Programa de Desenvolupament Rural Integrat (PDRI) 2007-2013 del Priorat.
El termini d’exposició pública i de reclamacions és de vint dies hàbils des de la última publicació als diaris oficials.
 
------
 
21/11/06 – (Diari de Tarragona ) – Aquest diumenge CatSud va celebrar una jornada de senderisme per descobrir i conèixer els indrets de l’interior de la serra de Montsant. La sortida va arrencar cap a dos quarts de deu del matí i es va acabar al voltant de dos quarts de cinc de la tarda. El recorregut era d’un desnivell de 434  metres.
 
------
 
21/11/06 – (Tinet) - El Centre Quim Soler del Molar pretén recollir un fons bibliogràfic i una base de dades documental i bibliogràfica d'obres relacionades amb el vi, no tant des d'un vessant tècnic i enològic, sinó des d'un punt de vista literari. El col·lectiu Perxe hi promou activitats que vinculen el vi i la literatura.
Els seus promotors recorden que, al llarg de la història, la presència del vi en la literatura ha estat important. Com a exemples d'aquesta presència citen els versos d'Omar Keyman, l'obra 'La llegenda del sant bevedor' de J. Roth, les cançons de taverna, els textos de 'Les vinyes verdes' de Josep M. Segarra, 'El rei de Thule' del Faust de Goethe fins als detectius amants del vi que apareixen en els llibres de Manuel Vázquez Montalban, entre altres.
 
------
 
22/11/06 – (El Punt) - La sala d'actes de l'ajuntament de Gandesa va ser l'escenari de la primera reunió entre els sindicats i els alcaldes de Gandesa, Móra d'Ebre i Falset, amb l'objectiu d'iniciar una tanda de contactes i fer un front comú per fer possible que l'autovia d'Alcanyís tingui continuïtat per les comarques de l'interior de la demarcació de Tarragona. L'esperit de la reunió és «reforçar» la petició que es farà arribar al Ministeri de Foment, perquè l'enllaç de l'autovia Burgo de Ebro-Alcanyís amb la costa mediterrània passi per la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat. Segons els alcaldes de Gandesa, Móra d'Ebre i Falset, aquesta nova infraestructura representaria una garantia per al desenvolupament econòmic de la zona.

------

25/11/06 –
(El Punt) -
L'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) va celebrar ahir la primera sessió informativa en territori tarragoní sobre el magatzem temporal centralitzat, en la qual va avançar als alcaldes i representants municipals de la zona d'Ascó i Vandellòs que el nucli on es construeixi el cementiri nuclear rebrà una compensació anual de 8 milions d'euros. El col·lectiu creu que aquesta recompensa és justa perquè la localitat que accepti la instal·lació actuarà en «benefici i solidaritat amb les àrees nuclears». «Fins al febrer de l'any vinent, tots els territoris que ho desitgin poden presentar, sense cap mena de compromís, les seves sol·licituds per aspirar a ser el lloc on se situï l'ATC a l'Estat espanyol», va destacar el president de l'associació, Gabriel Ruiz del Olmo.
Els representants de les localitats properes a Ascó i Vandellòs que van assistir ahir a la jornada informativa organitzada per l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) a l'hotel Termes Montbrió van assabentar-se de l’import d’aquestes retribucions. «Aquesta compensació consistirà en 2 milions d'euros anuals fixos; als quals s'afegiran 20.000 euros més per cada tona d'urani que entri a la instal·lació (tenint en compte que la planta rebrà unes 300 tones a l'any)», va assenyalar Marià Vila d'Abadal, gerent d'AMAC. En concret, van participar en l'acte alcaldes i regidors d'Ascó, Corbera d'Ebre, el Molar, Flix, Garcia, la Fatarella, la Figuera, Móra d'Ebre, Móra la Nova, la Palma d'Ebre, Pratdip, Riba-roja d'Ebre, Tivissa, la Torre de l'Espanyol, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, i Vinebre. A tots ells, l'autor del projecte, José Antonio Gago, els va detallar en termes generals que «la nova instal·lació ocuparà un total de 13 hectàrees». A més, va afegir que l'edifici farà al voltant dels 300 metres de llargada, i que les xemeneies arribaran als 78 metres d'altura.
 
------  

25/11/06 – (Diari de Tarragona) - La llista dels cent millors del món inclou vins d'arreu i únicament tres són elaborats a l'Estat. Es tracta del Pago de los Capellanes, Ribera del Duero, Crianza 2003 i que ocupa la posició número 55, seguit per un Rioja: el Bodegas Lan Edición Limitada 2003 i que ocupa la posició número 56. El Laurona 2003, de la DO Montsant, és al lloc número 89.
La notícia ahir va córrer com la pólvora al Priorat, on hi havia molta alegria compartida amb el personal del celler Laurona, que és propietat de Cristopher Cannan, també president de la distribuïdora Europvin Bordeaux i René Barbier, enòleg i propietari d'altres iniciatives vitivinícoles al Priorat.
La iniciativa d'aquest petit celler situat a Falset es va iniciar l'any 1999. Després del gran èxit dels vins Priorat, foren diversos els empresaris que també van creure amb les moltes possibilitats que oferien els raïms de la DO Montsant.

------
 
25/11/06 – Encara que podria semblar que és per celebrar aquest èxit –tot i que fa temps que estudiaven posar-ho en marxa- el Celler Laurona, de Falset, anuncia que han organitzat, pel proper 14 de desembre, un tast vertical dels seus vins. 
L’acte es portarà a terme, a les 18 hores, a la sala del celler Laurona. Aquets tast va dirigit principalment al món de la restauració, botigues especialitzades i hotels del Priorat. Més endavant tenen previst realitzar-lo, també, en altres indrets i ciutats com Tarragona, Barcelona i Girona.
 
------
 
25/11/06 – (La Mañana, Lleida) - La Cooperativa de Joan Pardell, de la Palma d’Ebre, va guanyar ahir el primer premi de la sisena edició del concurs ‘Romànic Essència’ al millor oli verge extra amb olives arbequines, que convoca cada any la cooperativa Agrolés de les Borges Blanques i que se celebra en el Centre del Romànic de Erill-la-Vall (la Vall de Boí). La de Pardell era una de les tres cooperatives de Tarragona finalistes, juntament amb una de Navarra. En segon lloc, va quedar la Cooperativa de Cabacés, que suma aquest segon premi als dos primers premis que ha guanyat en edicions anteriors. En tercer lloc, es va classificar la Cooperativa Sant Bartomeu de Masroig i, en quart lloc, va quedar l'Agrícola La Maja, S.L. de Navarra.
 
------
 
26/11/06 (El Periódico de Catalunya) - La Generalitat destinarà 900.000 euros per millorar els accessos i iniciar una intervenció arqueològica a la cartoixa de Escaladei, que data del segle XIII. Es tracta d'un projecte ambiciós, previ a la redacció del pla director que ha de regir el monument. L'última actuació en el complex ha permès consolidar la nau principal de l'església i restaurar parcialment dues cúpules laterals del claustre menor. Ara es procedirà a erigir un mur de vegetació en el perímetre d’Escaladei, es construirà un aparcament amb coberta en un dels extrems del jardí i s'instal·larà una passarel·la de fusta per a ús dels visitants, el que facilitarà la mobilitat pel monument.
Teresa Felip, coordinadora territorial de Cultura, va explicar que es tracta d'uns treballs que contribuiran a "respectar el paisatge de la zona i a mantenir el concepte de ruïnes romàntiques característic del monestir". També s'han planificat excavacions amb l'objectiu d'aprofundir en la història del convent. L'arquitecte Jordi Sardà, responsable del projecte al costat de Jordi Bergadà, ha insistit en la importància de les prospeccions en tot el conjunt arquitectònic perquè "augmentaran el coneixement de Escaladei i ens serviran per a actuar amb molta més precisió en el futur, tant en la recuperació com en la reconstrucció d'espais". El termini d'execució de les obres és de nou mesos.
 
------
 
26/11/06 – (El Punt) - A Falset va tenir lloc, aquest cap de setmana, la fira de Sant Andreu: un bon punt de trobada per conèixer els productes de comerciants i artesans de tot Catalunya. La mostra es va obrir al públic dissabte i es va acabar diumenge amb una demostració d'oficis antics a la plaça de la Quartera. A la mateixa zona es van aplegar una vintena de parades comercials i atraccions per a la canalla. A les nou del matí de diumenge es va realitzar un esmorzar popular per degustar l'oli nou de la temporada.
Al llarg de la jornada d'ahir, totes les persones que van visitar la capital del Priorat van poder conèixer els productes d'una setantena d'expositors en la inauguració de la fira de Sant Andreu. Sílvia Llop, regidora de festes i promoció del municipi, explicava que hi havia parades per a tots els gustos: «N'hi ha una quinzena de dedicades als productes d'alimentació com ara el formatge, la mel i tota mena d' embotits casolans». A més a més, en trobem «una vintena amb peces de roba i bijuteria». Respecte a aquestes últimes, explicava que el més interessant és que s'hi recullen des d'ornaments corrents, fins a d'altres de «selectes i exclusius».
 
------
 

 

ACLARIMENT.- RotPunkt Sport (www.rotnatura.com) ens comunica que no van ser ells els responsables de l’organització  de la sortida d'ecoturisme, del dia 19, pels senders de Montsant, com indicava el diari El Punt. Igualment manifesten que la seva seu no resideix a la Morera de Montsant.

--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info