P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

01 de gener 2007

resum de noticies del Priorat


NOTICIES DEL PRIORAT

19/12/06 - (Tinet) - La comarca del Priorat, com la de la Terra Alta, s'havia caracteritzat històricament per ser un dels territoris de la demarcació de Tarragona on la gent abandonava més els pobles per a anar a viure a les ciutats. Tot i que la Sociedad de Tasación no analitza les causes de les tendències de l'habitatge, el tècnic de la delegació de Barcelona, César Hernández, ha explicat que les dades dels últims anys i, sobretot, les d'enguany, indiquen que la conjuntura econòmica ha canviat i, per tant, ha repercutit molt en els preus de l'habitatge nou.
Hernández interpreta que el Priorat 's'ha posat de moda' i molts inversors estrangers han estat atrets pel negoci del vi i han comprat terrenys i habitatges de segona residència. Això ha provocat una pujada del preu dels immobles, una tendència a l'alça 'que no sabem fins a on i fins quan arribarà', afirma Hernández. Segons les dades de la Sociedad de Tasación, aquesta tendència també s'està produint, encara que en menor mesura, a la Terra Alta.
L'increment més espectacular del preu de l'habitatge nou s’ha produït enguany a la capital del Priorat. Falset ha registrat un augment d'un 36,8% del preu mitjà. Aquestes xifres es refereixen al preu nominal, que inclou l'increment previst de l'índex de Preus al Consum (IPC), ja que el preu real es calcula sense comptar l'IPC.


------

19/12/06 – (El Punt) – Gaire bé tot a punt per l’arribada del TAV al Camp de Tarragona, els alcaldes de la Secuita i Perafort no dubten ara de la garantia de la gran majoria de serveis a l'estació ferroviària del Camp, inclosos la seguretat, la recollida d'escombraries i el subministrament d'aigua a l'estació, però encara hi ha un front mal tancat, el servei de taxi, que no s'ha resolt a temps.
En l'apèndix de la polèmica també hi ha la reivindicació d'una millora prioritària a la xarxa ferroviària tradicional, reclam compartit ahir per la secció ferroviària del sindicat CGT i per la intercomarcal d'Iniciativa per Catalunya (ICV) al Camp de Tarragona, que en un comunicat denunciava que l'arribada del TAV hagi servit per «desmantellar part del servei ferroviari del territori». Els ecosocialistes lamenten que, paral·lelament a la inversió de 400 milions d'euros en el TAV, s'hagin tancat –entre d’altres– l’estació de Marçà-Falset, en les línies convencionals que uneixen Tarragona amb Saragossa i Madrid per Lleida i per Móra-Casp. Cap dels principals líders de la formació no van fer ahir acte de presència en l'acte d'inauguració de l'estació.

------

21/12/06 – (El Punt) - La sala del govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha demanat al Ministeri de Justícia, al Departament de Justícia i al Consell General del Poder Judicial la creació de 26 jutjats comarcals de violència sobre la dona a Catalunya. D'aquests, quatre correspondrien a la ciutat de Tarragona, que acollirien els partits judicials de Tarragona, Reus, el Vendrell i Valls. I és que els assumptes penals anuals en aquesta zona són de 3.265, dels quals 1.050 són de Tarragona; 800, de Reus; 700, del Vendrell, i 360, de Valls. De la resta de partits de la demarcació, el TSJC considera que, per distància i nombre d'assumptes, no entren dins d'aquest sistema comarcal. En concret, Falset té 50 assumptes penals registrats a l'any; Amposta, 255; Tortosa, 425, i Gandesa, 60.

------

21/12/06 – (Tinet) - L'Institut Català del Sòl i el Ministeri de Foment han signat un conveni per al finançament de la segona fase de rehabilitació del Castell de Falset. El ministeri aportarà el 50% del cost d'aquesta obra, actualment en execució amb les aportacions de l'Ajuntament de Falset i de la Generalitat.
El conveni l’han signat la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, i el director de l’Institut Català del Sòl, Emili Mas. El Ministeri de Foment aportarà la meitat dels 1,54 MEUR del cost total de l’obra. La resta ha sigut aportada per l’Ajuntament de Falset (25%) i l’Institut Català del Sòl (25%). Aquesta rehabilitació s’emmarca en els programes d’1% cultural promoguts pel Govern central i la Generalitat de Catalunya.
L’obra es basa en un projecte de l’equip d’arquitectes Adell Associats i té com objecte adequar el castell a l’ús públic. L’obra consistirà en la rehabilitació de l’església per a sala d’actes i del Palau com a museu i centre d’interpretació del vi, la urbanització de dues places exteriors i la neteja del baluard occidental de la muralla.


------

21/12/06 – (El Punt) - El Consell Comarcal del Priorat té previst enviar una carta de protesta al consorci del Camp de Tarragona, del qual és membre, lamentant que oficialment ningú va comunicar, ni als ajuntaments ni a l'ens comarcal, quan es posava en funcionament la nova línia del TAV entre Lleida i Tarragona, ni ningú els va convidar als actes d'inauguració del nou tram i de l'estació de la Secuita, que es van fer dilluns passat i als quals van assistir, a més a més de la ministra Magdalena Álvarez i el president de la Generalitat, José Montilla, personalitats de cinc comarques més del territori. Els representants polítics dels prioratins se senten un cop més desplaçats de l'àmbit del Camp al qual pertanyen, i sobretot també perquè, al marge de qüestions formals, l'accés a la nova terminal des de la comarca, des d'on no hi ha previst cap servei de transport públic especial fins a la Secuita, és realment complicat i costós: «Nosaltres quedem molt lluny de tot plegat, i si volem anar a Madrid, encara ens paga la pena anar directament a Lleida», va explicar ahir la presidenta del Consell i alcaldessa de Bellmunt, Maria Secall, que va confirmar que en l'última junta de govern del consell es va prendre la decisió d'elevar una queixa formal per haver-se assabentat «que el TAV arribava al Camp per la televisió i per la premsa». «Això ha generat un malestar», va expressar.

------

21/12/06 – (Redacció) – El Consell Comarcal del Priorat informa que ja ha donat llum verd al Pla d’acció i desenvolupament de polítiques de dones de la comarca, fruit de la preocupació del Consell Comarcal per la situació actual de la dona a la comarca. I és que, tot i que en general les dones sempre s’han trobat en inferioritat d’oportunitats respecte als homes, al Priorat el paper secundari del sexe femení és encara més evident degut a la tradició agrícola de la comarca i a la difícil connexió vial que hi ha entre els diferents municipis del Priorat, que dificulta la inserció laboral de les dones als municipis.
El Pla s’emmarca dins del marc normatiu internacional,europeu,estatal i nacional vigent i ha estat elaborat amb la participació de diferents departaments del Consell Comarcal, i de diferents consultes a dones dels diferents municipis del Priorat.
En quant a les mesures que s’adoptaran en destaquen, per exemple, l’impuls de la incorporació al món laboral després d’un període llarg de cura de la llar o d’una persona dependent, la realització d’un estudi de conciliació de la vida familiar i laboral, la promoció de l’ocupació femenina a la comarca o la promoció d’accions de formació professional amb equiparació i aplicació d’igualtat de gènere, entre d’altres.

-------

22/12/06 – (Agències) – El Secretari General d'Agricultura i Alimentació del MAPA, Josep Puxeu, acompanyarà avui divendres, al Conseller d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Plena i Cortina, en la celebració del 5º Aniversari de la Denominació d'Origen Montsant que, organitzada pel consell Regulador d'aquesta Denominació d'Origen, se celebrarà a Tarragona.
El Secretari General mantindrà en aquest marc una trobada amb els mitjans de comunicació.

------

23/12/06 – (El Punt) - La demarcació de Tarragona rebrà l'any que ve 12,6 milions més dels previstos inicialment pels pressupostos generals de l'Estat gràcies a les esmenes de CiU defensades pel diputat Josep Maldonado, que va lamentar la pèrdua d'algunes partides més pel vot contrari del PSC i ICV en les negociacions al Congrés i al Senat. D’aqueixa quantitat, 300.000 euros seran per a l’adequació de la cartoixa d'Escaladei.

------

27/12/06 – (El Punt) - El govern ha acordat impulsar les obres de construcció de quinze estacions depuradores a la conca del Baix Ebre incloses en el programa de sanejament d'aigües residuals urbanes (PSARU) a la comarca del Priorat, al Camp de Tarragona i a les comarques de la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i la Terra Alta, a les Terres de l'Ebre. El govern ha declarat la urgència d'ocupació dels béns i els drets afectats per aquests projectes constructius, que inclouen, a més, 11.724 metres de xarxa de col·lectors i 10.555 metres de línies elèctriques. Les quinze actuacions suposaran una inversió de més de set milions d'euros.
Els municipis on es construiran les depuradores a la comarca del Priorat són: Bellmunt del Priorat, la Figuera, Gratallops, la Morera de Montsant, la Vilella Baixa i Porrera.

------

27/12/06 – (Redacció) – El Consell Comarcal del Priorat informa que els dies 28 i 29 de desembre el pavelló poliesportiu de Falset va acollir el Parc Infantil de Nadal del Priorat, organitzat pel Consell Esportiu del Priorat, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Priorat, l’ajuntament de Falset, Ràdio Falset, la Caixa i Caixa Tarragona.
El parc infantil està dirigit a tots els nens i nenes de la comarca de 0 a 16 anys i està inspirat en la temàtica de la multiculturalitat. Per això, els lemes del parc són “Donem la volta al món” i “Entre tots donarem color al món”, ja que els infants gaudiran d’un petit mercat pel qual podran passejar coneixent les cultures del món. En aquest mercat de les cultures trobaran dotze tallers i en cadascun d’ells podran realitzar una activitat diferent d’un lloc o altre del planeta.
Aquest any Ràdio Falset va col·laborar amb el parc i va tenir el seu espai en el que va fer la retransmissió i també va ajudar en l’activitats.

------

27/12/06 – (Terra Actualidad) - Els alcaldes de Falset, Gandesa i Móra estan buscant el màxim consens amb el territori per a demanar al Ministeri de Foment que allargui l'autovia d'Alcanyís fins al Mediterrani mitjançant el desdoblament de la N-420 i passant per les comarques de la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat.
El Ministeri té la proposta de fer la sortida al Mediterrani per Castelló (València) però els alcaldes consideren que la seva proposta és més útil 'perquè es tracta d'una zona amb turisme, Port, Aeroport, i que utilitzarà la infrastructura', segons l'alcalde de Gandesa, Miquel Aubà. Els alcaldes van aconseguir avui el suport de les cambres de comerç de Reus i Tarragona i en una pròxima reunió el 3 de gener a Móra d'Ebre, demanaran el de Port Aventura, les petroquímiques i el port. Es vol aconseguir el màxim consens territorial per a tenir més força a la reunió amb Foment, data que encara no està determinada, i en la qual explicaran la proposta d'aquest territori.

-------

29/12/06 – (El Punt) - Els operaris van treballar ahir durant tot el dia per restablir el sistema elèctric habitual de la Bisbal de Falset (Priorat), després que s'incendiés part del cablejat del poble la nit de dimecres a dijous. El mateix alcalde va avisar els bombers i la companyia elèctrica, que, després de quatre hores d'interrupció del sistema elèctric, va instal·lar un grup electrogen. Cap a les sis de la tarda, els veïns van tornar a tenir llum sense l'ajuda del generador. L'Ajuntament està recollint les denúncies de les destrosses en aparells elèctrics que va provocar la pujada de tensió i presentarà una demanda conjunta contra Fecsa, qui considera el tall com un problema lleu.
Segons va explicar l'alcalde, Lluís Masip, «segurament el transformador no ha pogut aguantar l'increment de demanda d'electricitat, aquests dies ha fet molt de fred i la majoria de veïns són gent gran que necessita més escalfor, per tant el consum augmenta». La temperatura nocturna mitjana d'aquests últims dies a la Bisbal ha esta d'uns set graus sota zero.
Aquesta no és la primera avaria en el subministrament elèctric que afecta aquest poble del Priorat aquest hivern. «La companyia sap que aquest transformador ha quedat petit per suportar tot el consum que requereix el poble, perquè des de l'Ajuntament els hem avisat, però de moment no el vol canviar», explicava l'alcalde.

------

29/12/06 – (El Punt) - El Parc Natural de la Serra de Montsant ha editat un opuscle sobre els masos del territori, en què se'n fa una aproximació històrica i es proposa un recorregut per deu d'aquestes construccions, la majoria en ruïna, actualment. L'opuscle és una síntesi d'un estudi més ampli que està elaborant el centre de documentació del patrimoni i la memòria Carrutxa, amb l'objectiu de fixar el patrimoni arquitectònic de la serra, que està estretament lligat a l'activitat humana que durant anys s'hi va dur a terme. La història de la majoria de masos de la serra està lligada a la cartoixa d'Escaladei i la seva decadència definitiva es va produir a partir de la dècada dels anys 50 del segle XX, amb la crisi agrícola i la desaparició de les activitats lligades amb l'explotació de la muntanya.
L'opuscle proposa un recorregut per deu masos de la serra. L'itinerari comença per les ruïnes del mas del Serrador, a Margalef, un testimoni representatiu del que havia estat el desenvolupament del cultiu de la vinya d'alçada en la banda de ponent del Montsant. Continua pel mas de l'Estrem, o mas del Xon, de la Morera, també enrunat; el mas de Forçans, o mas del Peira, l'únic mas de dalt del Montsant que es troba dempeus i en bon estat de conservació; el mas Blanc, també a la Morera; el Mas Déu, a Escaladei; el mas de Sant Antoni, a la Morera; i el mas de la Canaleta, a Cabacés. La ruta acaba amb la descripció de tres masos singulars: el de Sant Blai i el Tancat, al terme de la Morera, i el mas Roger o de Dalt, a Cabacés. Tots tres havien estat grans explotacions agrícoles, amb un important volum de producció i activitat que implicava una organització complexa. El mas del Tancat és avui un celler i el mas Roger destaca per la seva profusa decoració, barreja de rajola valenciana i treballs de ferro forjat.

------

29/12/06 – (El Punt) - El Parc Natural de la Serra de Montsant ha organitzat també una exposició itinerant sobre les ermites de la serralada, que es va inaugurar el 17 de desembre passat a Escaladei i que ara es pot visitar a Ulldemolins, on estarà exposada fins després de festes. L'exposició parteix de l'estudi Puix en alt lloc sou posada. Ermites i santuaris. Indrets de devoció popular al Priorat, que van publicar fa cinc anys Salvador Palomar i Montserrat Solà.
Entre moltes altres, l'exposició parla de les ermites de la Mare de Déu del Montsant, a Albarca, del segle XII; Sant Joan del Codolar, a Cornudella, bastida pels cartoixans d'Escaladei al segle XV; el mas de Sant Blai, a la Morera, que té els seus orígens en l'antic monestir de Bonrepòs; Sant Roc, a Cabacés, una construcció que es repenja sota una balma; o l'ermita de Sant Bartomeu, que es troba en un racó d'extraordinària bellesa del congost de Fraguerau.

-------

29/12/06 – (El Punt) - Un total de 403 nens i nenes fan servir cada dia el transport escolar per desplaçar-se als col·legis i instituts del Priorat. El Consell Comarcal del Priorat s'encarrega de donar aquest servei als estudiants. Cada dia es fan tretze rutes a la comarca, de les quals vuit van a Falset, quatre a Cornudella de Montsant i una a la Vilella Baixa perquè els alumnes es puguin traslladar des del municipi de residència fins al centre on han de cursar els estudis. Aquest curs escolar els desplaçaments es fan al CEIP Antoni Vilanova i a l'IES Priorat de Falset, al CEIP Piñol i Aiguadé i al SES Montsant de Cornudella i al CEIP Llicorella de la Vilella Baixa.
D'altra banda, el servei de menjador és un altre servei gestionat pel Consell Comarcal del Priorat des de fa uns quants anys. Durant el curs 2006/2007, un total de 222 nens i nenes de la comarca poden gaudir d'aquest servei, especialment els alumnes que s'han de desplaçar de fora del seu municipi. Segons l'ens comarcal, els ajuts individuals de menjadors es concedeixen per raons socioeconòmiques o per distància geogràfica al centre d'ensenyament.

------

29/12/06 – (Redacció) – L’associació cultural Carrutxa informa de les activitats que portarà a terme al Priorat pel que queda d’any:

Dissabte 30. MARÇÀ, al Casal, a les 7 de la tarda
Presentació de l'exposició de fotografies "Els rentadors, espais de dones".
Conferència de Dolors Juanpere i Isabel Martínez, amb projecció d'imatges.
Organitzen: Ajuntament de Marçà, Carrutxa i Ajuntament de Reus. Regidoria de
Polítiques per a la Igualtat.
L'exposició restarà oberta fins a l'1 de gener.

Aquesta mostra fotogràfica va ser exposada a l¹Arxiu Històric Municipal de Reus amb motiu de la presentació del projecte del Casal de la Dona que inclou la rehabilitació deñls antics rentadors del carrer del Carme i del treball de recerca realitzat per les autores.
Aquesta versió de l¹exposició ha estat ampliada amb imatges antigues i actuals de rentadors del Baix Camp i el Priorat, amb voluntat de que pugui ser itinerant.

Diumenge 31. ULLDEMOLINS, al Centre Cívic, a la 1 del migdia
Presentació del calendari per al 2007, ‘La vida quotidiana als pobles de
Montsant’ editat per Carrutxa i el Parc Natural de la Serra de Montsant.

El calendari inclou fotografies antigues amb escenes de treball i festa de les poblacions de la serralada i s¹emmarca en la línia de treball oberta per Carrutxa pel que fa a la recollida de fotografies antigues procedents de fons domèstics. Aquest és el tercer calendari que s¹edita amb imatges antigues (el 2005, les mines de Bellmunt i el 2006, les puntaires).

--  

Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT

Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del
Priorat, els seus pobles i la seva gent.

Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.

Salutacions,

Ramon Pàmies
Editor del Butlletí de Notícies del Priorat

podeu veure algunes de les informacions anteriors a
www.priorat.info