P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

08 de desembre 2006

resum de Noticies del Priorat

 

        NOTICIES DEL PRIORAT

24/11/06 – (El Periódico de Catalunya) - Més del 30% dels menors de 3 a 6 anys tenen símptomes d'algun trastorn psicopatològic. En l'informe, dirigit per Edelmira Domènech, responsable de la Unitat de Psicopatologia de la Infància i de l'Adolescència de la UAB, s'han analitzat 1.104 escolars de 3 a 6 anys de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i d'altres centres de les comarques de la Ribera d'Ebre i el Priorat. El treball indica que els mestres els detecten més símptomes que els pares, perque han trobat problemes en el 46,7% dels nens, mentre que els pares rebaixen la xifra al 32,7% dels casos.
L'elaboració de l'estudi en una zona urbana (Vallès Occidental) i en entorns més rurals (Priorat i Ribera d'Ebre) també ha servit per detectar que els problemes psicopatològics es donen més a les ciutats que als pobles (30,6% respecte al 20,3%), a causa de factors com el més gran estrès de l'ambient familiar i també que els nens s'estan més hores fora de casa i no es passen el dia anant de les classes d'anglès a les de música, a més de fer esport. Amb tot, segons Domènech, "aquesta esquerda és cada vegada més estreta".

Una manera d'evitar l'augment d'aquestes crisis psicopatològiques és enfocar l'educació d'una altra manera. "Cal fomentar la col.laboració entre els pares i els mestres, com també reforçar l'autoritat d'aquests últims dins l'aula. Cal més caliu a casa, i les famílies no han de sobreprotegir ni tampoc desentendre's dels nens. Tots dos extrems són igual de negatius", conclou la investigadora.
 
------
 
28/11/06 (Terra-Actualidad) - La junta directiva de l'Associació de Cases de Pagés del Priorat va acordar avui rebutjar qualsevol proposta d'instal·lació d'un cementiri de residus nuclears a la zona o comarques veïnes.
El sector manifesta que aposta per un model de desenvolupament 'que exclou qualsevol infrastructura d'aquesta classe que, a més de perjudicar directament els recursos naturals i patrimonials, perpètua un model insostenible'. L'associació entén que, 'apostant per energies perilloses es compromet el nostre futur en general'.

------ 

28/11/06
– (Teledigital) - Televisió de Catalunya (TVC) ha començat una operació d'ampliació de la seva cobertura en la TDT amb la qual entraran en funcionament 21 nous centres emissors. Aquests centres permetran que l'accés al senyal digital de TVC s'estengui a més del 90 per cent de la població catalana. Amb aquesta operació d'ampliació de cobertura més de 50 poblacions, pertanyents a 21 comarques podran rebre els senyals digitals de TVC, entre les quals es troben les del canal TV3. Els centres emissors engegats són: Calonge, Cap de Vaquèira, Cubells, El Pont de Suert, Falset, Gandesa i d’altres, estesos per tot Catalunya.
 
------
 
29/11/06 – (Aquí) – Un total d’onze establiments de Falset, Cornudella de Montsant i Escaladei es van comprometre a atendre en català a les persones que el comencen a parlar. Aquest servei forma part de l’adhesió com a establiments col·laboradors a la cinquena edició de la campanya ‘Voluntaris per la llengua’, promoguda pel Servei Comarcal de Català del Priorat. Aquesta campanya, en l’apartat d’establiments col·laboradors, va adreçada als comerços de la comarca. La campanya va néixer amb la intenció de  promoure l’ús del català i facilitar-ne la pràctica a les persones que l’estan aprenent, i per això els establiments que s’hi van adherir es comprometen a atendre en aquesta llengua les persones que la comencen a parlar, encara que ho facin amb dificultat.
 
------
 
29/11/06 – (Diari de Tarragona) – Els divuit municipis de les àrees nuclears d’Ascó (entre els quals hi ha el Molar i la Figuera) i de Vandellòs han d’adaptar els seus plans d’actuació municipal en cas d’emergència nuclear, després que el passat més de juliol el govern de l’estat aprovés un nou Pla d’emergència Nuclear de Tarragona (PENTA).  
Una vegada que els municipis tinguin els seus plans aprovats pel seu respectiu Ple, la Unitat de Protecció Civil de la Subdelegació del Govern a Tarragona els impartirà cursos de formació i pràctics, aquests en forma de simulacres. Així, els 18 municipis ‘nuclears’ realitzaran simulacres l’any vinent.
 
------
 
01/12/06 - (Tinet) - El passat 26 de novembre del 2006, un grup de 20 persones invidents de l'ONCE varen realitzar una sortida per conèixer el Parc Natural de la Serra de Montsant. Aquest grup, forma part del grup excursionista de la ONCE i cada mes realitzen una sortida de muntanya. Cada un dels excursionistes anava acompanyat per un guia que els anava indicant les dificultats i el paisatge que presentava l'excursió.
A més, van anar acompanyats per una persona del Parc Natural que els anava fent descobrir les curiositats, les textures, les olors, del patrimoni natural i cultural.
El Parc Natural de la Serra de Montsant està molt satisfet de que tothom pugui conèixer i disfrutar-lo, per aquest motiu es manté en contacte amb diferents responsables de la ONCE per tal de poder adequar algun itinerari del Parc per a tothom; així com rebre assessorament en projectes de construccions que el Parc ha de fer en breu perquè siguin edificis completament adaptats.


   
 
------
 
01/12/06 – (Tinet) - El Consell Comarcal del Priorat va aprovar dilluns, 27 de novembre, una moció de rebuig a una hipotètica instal·lació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC). Aquest posicionament contrari s'afegeix als ja presos pels consells de la Ribera d'Ebre i del Baix Ebre i per set ajuntaments de la demarcació. La Plataforma en Defensa del Priorat ha celebrat aquest nou rebuig i ha demanat al nou Govern que es pronunciï de forma clara sobre aquest tema.
Aquest rebuig arriba després que set ajuntaments i dos consells comarcals hagin donat suport a mocions contra la instal·lació d'un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) al sud de Catalunya. En concret, han estat els municipis de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Cambrils, Flix, Tarragona, Móra d'Ebre, Rasquera i Amposta, a més dels consells comarcals de la Ribera d'Ebre i del Baix Ebre.
--  
Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT

Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del
Priorat, els seus pobles i la seva gent.

Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.

Salutacions,

Ramon Pàmies
Editor del Butlletí de Notícies del Priorat

podeu veure algunes de les informacions anteriors a
www.priorat.info