P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

06 de juliol 2006

Voluntaris per la llengua / Energia eòlica / Bombers

NOTICIES DEL PRIORAT
Voluntaris per a Llengua, també als comerços del Priorat

El Servei Comarcal de Català del Priorat engegarà la campanya Establiments col·laboradors, en la qual podran participar tots els comerços de la comarca. Per incloure-s’hi, només cal que els botiguers es comprometin a atendre en català aquelles persones que s’hi adrecin en aquesta llengua, malgrat que hi tinguin dificultats perquè encara l’estan aprenent. Els establiments col·laboradors s’identificaran amb un adhesiu, i apareixeran en una llista que el Servei de Català difondrà entre els alumnes i les parelles lingüístiques.

Aquesta campanya ja s’ha portat a la pràctica en poblacions com Reus o Cambrils, on fins ara s’hi han adherit aproximadament 68 botigues.

Aquesta idea complementa el projecte Voluntaris per la llengua, ja consolidat al Priorat. En la quarta edició, que es va iniciar a l’abril i que s’ha allargat fins al juny, hi ha participat un total d’11 parelles lingüístiques. Estaven formades per una persona que està aprenent a parlar en català i un voluntari catalanoparlant, i han fet deu trobades d’una hora setmanal per conversar en aquesta llengua.

Per a més informació, es pot contactar amb el Servei Comarcal de Català del Priorat, mitjançant el telèfon 977 830 119 o l’a/e priorat@cpnl.cat .

Falset / Consell Comarcal Priorat
05-07-2006

------

Acció Veïnal per l'Energia Eòlica és favorable a preguntar la població del Priorat

ACN |

Acció Veïnal per l'Energia Eòlica ha felicitat a través d'un comunicat 'la valentia' de la societat Aprofitament Energies Renovables de la Terra Alta (AERTA) per fer una enquesta sobre l'opinió dels veïns que han de conviure amb els parcs eòlics de la Terra Alta. Acció Veïnal, que també és partidària de fer 'referèndums' sobre l'acceptació dels parcs al Priorat, ha acusat el GEPEC-Ecologistes de Catalunya de no voler fer cap consulta en aquesta comarca.


L'organització veïnal critica 'la insistència que demostra el GEPEC en què accions valentes com aquesta i com la des 'referèndums' al Priorat no es facin'. Acció Veïnal per l'Energia Eòlica considera que els defensors dels projectes eòlics a la Terra Alta 'han demostrat que són valents i que juguen fort' i que 'si convé des del Priorat també hi jugarem més si cal'. Aquesta entitat creu que 'el GEPEC s'hauria de dissoldre'.


Acció Veïnal conclou que 'el GEPEC no sap perdre i que la seva funció hauria de ser demostrar els impactes dels parcs eòlics i poca cosa més'. En aquest sentit, l'organització veïnal opina que si el grup ecologista 'no ha fet cap consulta o enquesta és per la por a perdre'.


Cal recordar que Aprofitament Energies Renovables de la Terra Alta (AERTA) promou una desena de parcs a la comarca, vuit dels quals autoritzats ja pel Govern. AERTA ha confirmat que el projecte actual ha reduït els aerogeneradors de 367 a 180, i ha assegurat que s'està treballant per arribar als 150.


------

Una tropa de mil bomberos para combatir los incendios

por Àngel Juanpere - Diari de Tarragona 06/07/06

La sequía que arrastran los bosques tarraconenses anuncia un verano será muy duro para los equipos de extinción de incendios. «La campaña para nosotros será muy similar a la de 2003, aunque no tan dura como la de 2004», asegura el jefe de la Regió d'Emergències de Tarragona, Albert Magarolas.


Los mil bomberos estarán distribuidos en 20 parques: Cambrils, Falset, L'Hospitalet de l'Infant, Montblanc, Reus, Tarragona, Valls, El Vendrell, Alcover, Cornudella de Montsant, Prades, Sant Jaume dels Domenys, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Torredembarra, Vila-rodona, Cabacés, Pla de Manlleu, Querol y La Mussara.


También se ha aumentado el personal de los GRAF (Grup de Reforç en Actuacions Forestals). Se trata de bomberos especializados en la prevención y extinción de incendios. Los dos equipos existentes en Tarragona (con base en Reus) han pasado a tener doce componentes.
--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info