P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

28 de juny 2006

Activitats del Consell Comarcal / Pradell

NOTICIES DEL PRIORAT

EL CONSELL COMARCAL ACOSTA LA FIGURA DE LLUÍS COMPANYS A CINC MUNICIPIS DE LA COMARCA

Després de l’èxit obtingut amb l’exposició del pintor Josep Franch-Clapers que va portar a vuit pobles de la comarca entre els mesos de març i abril, el Consell Comarcal del Priorat ha decidit repetir la iniciativa. Juntament amb el Centre d’Estudis del Priorat, la Coordinadora de Centres d’ Estudis de Parla Catalana i l’Institut Ramon Muntaner, el Consell Comarcal ja té a punt l’exposició itinerant “Lluís Companys i la seva època  (1882-1940)”.

 
La ruta que farà la mostra comença a l’Arxiu Comarcal del Priorat, a Falset, del  3 al 17 de juliol. L’acte inaugural es farà el dia
3 a les vuit del vespre. El professor  d’història contemporània a la Universitat Jaume I de Castelló i autor del llibre “ Lluís Companys, els orígens d’un símbol”, Josep M. Pons oferirà una conferència que servirà per introduir la figura de Lluís Companys.

 
De Falset, la mostra marxarà cap a Bellmunt del Priorat, on es podrà visitar del 17 al 31 de juliol al Museu de les Mines. Del 31 de juliol al 7 d’agost l’exposició romandrà a
La Torre de Fontaubella i després passarà per l’Ajuntament de La Figuera i el de Gratallops. En tots aquests municipis Josep M. Pons farà la conferència inaugural.

Lluís Companys i la seva època  (1882-1940)” és un recull de fotografies obtingudes dels centres i instituts d’estudis de les terres de parla catalana durant l’any 2002 amb motiu de la "Campanya de recollida i documentació de fotografies Lluís Companys i la seva època (1890-1940)".

Les fotografies es troben ordenades en vuit àmbits: Lluís Companys, imatges d’un dels protagonistes principals de l’esdevenir polític nacional en la primera meitat del segle XX; Política, les fotografies intenten mostrar aquesta vida política que en major o menor mesura es va viure des de la quotidianitat popular; Treballs i recursos, on es reflecteixen els importants canvis en l'estructura productiva del país, on el pes de l’agricultura va deixar pas al de la indústria; Associacionisme, on queda constància de l'important entramat associatiu català; Ensenyament, la necessitat de l’educació i els canvis qualitatius que es van produir especialment a l’escola primària; Cultura i lleure, les transformacions socials i econòmiques repercuteixen en aquest camp fent-lo arribar a la majoria de la població i sense distincions socials; Festes, on el calendari religiós i el "cicle de la vida" determinen les pautes a seguir, i la Postguerra, que marca la fi d’un somni per a la majoria de la població. De fet els àmbits han estat donats per la temàtica mateixa de les fotografies que són el reflex popular d’una època que hem acotat d’acord amb la vida del mateix Lluís Companys.

Falset / Consell Comarcal Priorat

26-06-2006

 
------

 
Un catàleg recull els actes i cursos organitzats al Priorat

Rep el nom genèric de "Calaix d'activitats i tallers 2006" i s'ha fet amb l'objectiu d'ampliar el ventall d'activitats que es fan al Priorat al llarg de l'any 2006, dirigides especialment als joves, però també a tota la població en general, associacions i entitats de cada municipi. També un dels principals destinataris són els ajuntaments que cerquen aquest tipus d'activitats.

El Calaix incorpora diferents col·lectius, associacions, professionals i talleristes particulars que ofereixen els seus coneixements i experiència en activitats especialment pensades pel jovent.

En total, el catàleg inclou un centenar de propostes entre activitats, tallers, cursos o xerrades, entre d’altres. Així, hi podeu trobar des de cursos i tallers d’informàtica, esport i natura o història, fins a jornades dedicades a l’astronomia, els viatges o els jocs de rol.

La vessant artística té un pes especial en l’oferta del Consell Comarcal i és per això que en aquest catàleg s’inclouen nombroses propostes dedicades a la música i la dansa, l’art mural, la creació o el teatre, entre d’altres.

Els interessats en organitzar alguna d’aquestes activitats, només s’ha de dirigir a l’Oficina de Joventut del Consell Comarcal del Priorat i fer la reserva. El Consell coordinarà totes les demandes d’activitats entre els responsables d’entitats i col·lectius i els diferents talleristes. A més, subvencionarà el 25% del cost a l’entitat o col·lectiu que sol·liciti les activitats o tallers.

Falset / Consell Comarcal Priorat

27-06-2006
 

------

Un accident entre dues motos i una furgoneta a Pradell de la Teixeta provoca un ferit greu i dos de lleus


ACN - 27/06/06


Un accident entre dues motos i una furgoneta que ha tingut lloc aquest dilluns a la tarda a la N-420, a Pradell de la Teixeta, ha provocat un ferit greu i dos de lleus, segons han informat els Bombers de la Generalitat. Les motos implicades són una Honda, en la qual viatjaven Consuelo C.R. i Francisco Javier R.H., que han resultat ferits lleus i traslladats a l'Hospital de Móra d'Ebre, i una Suzuki, el conductor de la qual, Remicio L.C., ha resultat ferit greu i traslladat amb helicòpter a l'Hospital Joan XXIII.

Els Bombers, que han rebut l'avís dels fets poc després de dos quarts de tres de la tarda, han enviat una dotació al lloc de l'accident, que ha ocorregut al quilòmetre 848 de la N-420.

--  

Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info