P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

26 de juny 2006

Montsant / Gratallops / La Morera

NOTICIES DEL PRIORAT

La Diputació i La Caixa impulsen projectes mediambientals i socials

El Punt 25/06/06



La delegada general de «la Caixa» a Tarragona, Empar Martínez, ha destacat la col·laboració entre les dues entitats, ja que «ha permès engegar uns projectes que no podíem haver fet sols». Segons Empar Martínez «l'objectiu és treballar de manera coordinada per obtenir un bé comú». El president de la Diputació, Joan Aregio, ha posat de manifest «la voluntat de la Corporació de continuar col·laborant amb «la Caixa» en l'execució d'aquests projectes que tenen una gran rellevància perquè afecten tot el territori de la demarcació de Tarragona i perquè compleixen, alhora, objectius mediambientals i socials».

La Diputació de Tarragona i l'Obra Social de «la Caixa» han signat un conveni per engegar projectes mediambientals i socials al territori. El conveni especifica que s'invertiran tres milions d'euros destinats a la preservació i difusió dels valors naturals dels municipis de la demarcació, així com al foment de la integració laboral de persones desfavorides.

El president de la Diputació, Joan Aregio, i la delegada general de «la Caixa» a Tarragona, Empar Martínez, han  presentat els primers nou projectes que es preveuen al conveni, uns projectes que es començaran a executar aquest mes de juliol.

Aquests projectes se centren en la protecció d'espais naturals, bàsicament a través d'accions recuperatives i preventives als tres parcs naturals de la demarcació, i en la recuperació d'espècies animals i vegetals autòctones de la zona.

Les actuacions previstes per al primer any es portaran a terme gràcies a la inserció laboral de dos col·lectius diferenciats: aturats de majors de 45 anys i dones aturades per una banda i persones amb discapacitat per una altra. Aquestes contractacions es faran a través de dues entitats de la demarcació: L'Onada i El Ventall.

Pel que fa a l'apartat dels espais protegits, el conveni preveu actuacions a tres parcs naturals. En el projecte del Montsant, es proposen franges de protecció contra els incendis forestals per realitzar actuacions de prevenció. Dins la recuperació de les espècies animals, es vol recuperar el cranc autòcton del riu Montsant, que està en perill imminent d'extinció. Es tracta de recuperar el cranc autòcton millorant i afavorint les poques poblacions que encara queden. Per evitar l'extinció de certes espècies vegetals es treballarà al parc natural dels Ports amb un projecte que vol evitar la desaparició de la falguera, el gitam i la beatamaria.

La delegada general de «la Caixa» a Tarragona, Empar Martínez, ha destacat la col·laboració entre les dues entitats, ja que «ha permès engegar uns projectes que no podíem haver fet sols». Segons Empar Martínez «l'objectiu és treballar de manera coordinada per obtenir un bé comú». El president de la Diputació, Joan Aregio, ha posat de manifest «la voluntat de la Corporació de continuar col·laborant amb «la Caixa» en l'execució d'aquests projectes que tenen una gran rellevància perquè afecten tot el territori de la demarcació de Tarragona i perquè compleixen, alhora, objectius mediambientals i socials».


---

El Parc Natural del Montsant organitza tres sortides nocturnes guiades


R.R. ACN. La Morera - El Punt 24/06/06

El Parc Natural de la Serra del Montsant organitza, per segon any consecutiu, tres sortides guiades en horari nocturn per al mes de juliol. La iniciativa s'emmarca en el cicle nocturn de la campanya Descobreix el Parc Natural de Montsant 2006. Comprèn les sortides Barrancs amb lluna plena – 8 de juliol–, Llums crepusculars –15 de juliol– i Natura nocturna –22 de juliol–. La participació és gratuïta, però cal fer la inscripció abans de la data de l'excursió a l'empresa que es responsabilitza de cada activitat. Aquestes són CatSud, Pedrenca i Rot Punkt, que han preparat dossiers amb informació específica de la sortida i ofereixen als participants comentaris sobre aspectes destacats del recorregut. El nombre màxim de participants a cada sortida és de 15. El 27 d'agost s'organitzarà la sortida Gaudeix del parc amb família, i durant els mesos d'octubre i novembre es farà també un cicle de tardor. «L'any passat van tenir molt bona acollida pel que fa a participació, i en les enquestes valoratives posteriors l'apreciació era molt positiva», indica Neus Miró, directora del Parc Natural de la serra del Montsant. Miró explica que l'objectiu d'aquestes excursions és fomentar l'estima per la natura: «Intentem que no siguin les sortides típiques de senderisme, sinó que també es busca difondre els valors geològics, faunístics i vegetals del paisatge amb les explicacions dels guies.»

---

El celler Clos de l'Obac de Gratallops exposa l'obra del pintor Josep Icart

EL PUNT. Gratallops - 24/06/06

Dues dècades després de la seva mort, la Diputació de Tarragona organitza un seguit d'exposicions del pintor Josep Icart (Tarragona, 1928–1985). El celler Clos de l'Obac de Gratallops és el marc de la primera d'aquestes mostres, sota el títol Icart. Horitzons / Priorat. La inauguració, dissabte passat, va ser a càrrec de Josep Tost, vicepresident de la Diputació, i dels alcaldes de Gratallops i de Cornudella, on el pintor tenia un estudi. Un cop acabada la tasca de catalogació de l'obra de Josep Icart per part del Museu d'Art Modern de Tarragona, i amb l'autorització definitiva de la família, finalment ha estat possible el retorn a la llum pública de la creació artística d'aquest pintor.

Icart va ser un artista que va viure marcat per les seves obsessions. Va trencar amb el convencionalisme del figuratiu lliurant-se de ple a l'abstracció del paisatge per la via del color, en una època i en una societat gris i adotzenada que no va saber entendre aquell pas que li feia renunciar a la fàcil venda de les seves teles més convencionals, per una producció molt més agosarada.

L'amor per la natura, la seva capacitat d'observació i la seva sensibilitat van ser un bon còctel per experimentar i evolucionar dins de les dimensions de l'abstracció a la recerca de la bellesa, així va créixer com a persona i com a artista a través d'una obra cada cop més depurada en el color.

Professor de procediments pictòrics, restaurador i decorador d'interiors, als anys setanta va refusar diverses ofertes de treballar en diversos països de l'estranger (França, Itàlia, Mèxic, Estats Units). Delicat del cor, la seva mort sobtada el va sorprendre en el moment més àlgid de la seva creativitat, quan preparava un projecte de quadres de gran format sobre la mar Mediterrània. Tot i així, ha deixat un gran llegat pictòric, part del qual es pot veure ara a la sala d'art del celler Clos de l'Obac de Gratallops.

La relació familiar entre el pintor i els propietaris de Clos de l'Obac (Pastrana Icart) són el desencadenant d'aquesta exposició en aquest celler de Gratallops. Aquest celler rep milers de persones d'arreu del món, la qual cosa dóna una projecció internacional als actes programats. En el llibre catàleg editat conjuntament per Arola Editors i la Diputació de Tarragona, hi col·labora la professora Jerrilynn D. Dodds, catedràtica distingida d'història i teoria de l'art de la City University de Nova York, doctora per Harward University USA, que amb la seva anàlisi redescobreix i avala la qualitat artística d'Icart. L'expectativa pel retorn de la pintura de Josep Icart, artista molt conegut a Tarragona, i el reclam del maridatge entre la pintura i el bon vi van fer que moltíssima gent es desplacés dissabte a Gratallops en la inauguració de la mostra. La vetllada va comptar amb l'actuació del saxo soprano Xavier Pié amb el conjunt de peces anomenat Colors per un saxo que, en homenatge a Icart, va interpretar en directe musicant les imatges d'una projecció d'un vídeo conceptual, Colors de l'Icart, sobre fons d'Inox, del director Josep M. Pagès.


---

Rectificació


La
torre mesuradora de vent que està instal.lada
el municipi de la Morera de Montsant, es va inaugurar l'any 2004 i no el 2006, com es va publicar en el butlletí anterior.

--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info