P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

04 d’octubre 2006

resum de notícies del Priorat


        NOTICIES DEL PRIORAT
26/09/06 - L'Ajuntament de Falset va aprovar de manera inicial en el ple del mes passat el nou pla d'ordenació urbanística municipal (POUM). El planejament de la capital del Priorat preveu reserves de terreny que permetran arribar a un màxim de 7.000 habitants. El govern ha subvencionat una quarta part del pressupost del projecte, que ha estat d'uns 90.000 euros, i que ha suposat una gran inversió per a l'Ajuntament. L’alcalde explica que el pla s'ha fet en un moment crucial per al municipi: «Estem entre ser i no ser. Quan es posi en funcionament la variant de la carretera Reus-Móra, Falset haurà de demostrar per si mateix el que val».
 
------
 
26/09/06 - El catàleg de patrimoni del POUM de Falset inclou 88 elements per protegir. En concret, hi ha 57 construccions d'interès arquitectònic i històric, 27 zones amb jaciments arqueològics o amb expectatives de tenir-ne, i 4 arbres singulars. Entre les obres arquitectòniques i històriques hi ha el nucli antic, les muralles, els aqüeductes, els edificis religiosos, el castell, els palaus, la plaça La Quartera, l'escola Antoni Vilanova, el celler cooperatiu i sis masos. Els arbres protegits són un castanyer, un cedre, un lledoner i una magnòlia.
 
------
 
26/09/06 - El senador republicà Lluís Aragonès presentarà avui a debat una moció que demana mantenir obertes, operatives i en servei les estacions de Móra la Nova, Ascó, Flix i Riba-roja, així com conservar el personal que hi treballa. També sol·licitarà que es facin les inversions necessàries per pal·liar les deficiències que presenta la línia a les seves vies. Els arguments per defensar aquesta inversió es basen en el fet que la línia és un veritable corredor ferroviari del riu Ebre i és fonamental per a les comarques de la Ribera d'Ebre, el Priorat i el Baix Camp.
 
------
 
26/09/06 - El Ministeri de Medi Ambient considera la millor alternativa per al projecte de la variant de Riudecols el traçat que discorre per la banda sud de la riera i darrere de la zona esportiva del camp de futbol i les piscines. Segons l'informe realitzat per Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, el traçat escollit no afecta directament l'àrea d'importància per a les aus de les serres de Montsant i Prades perquè transcorre totalment pel sud del nucli urbà de Riudecols, que correspon a la banda de mar. L'Ajuntament havia presentat al·legacions perquè el traçat es desplacés més cap al sud, ja en la vessant de muntanya que hi ha a la banda de mar. Amb tot, l'alcalde admet que la prioritat és que es faci l'obra perquè el trànsit s'ha multiplicat de manera «insuportable» des de l'entrada en servei de la variant dels colls Negre i de la Teixeta.
 
------  

27/09/06 - El diumenge 1 d'octubre van començar les activitats de tardor de la Campanya "Descobreix el Parc Natural de Montsant 2006". Les activitats comprenen un total de 7 sortides guiades, programades pels caps de setmana dels mesos d' octubre i novembre.
Sortides del mes d’octubre:
Diumenge 1: Sortida Familiar: “Coves de Margalef” (Rot Punkt)
Dissabte 7: Etnologia i paisatge: “Grauets d’interior”(Pedrenca)
Dissabte 21: Històrica: ”Montsant espiritual” (CatSut)
Dissabte 28: Vegetació de tardor: “Tapissos de Fulles” (Pedrenca)

Sortides del mes de novembre:
Dissabte 4: Paisatge panoràmic: ”Talaia de Montsant” (Rot Punkt)
Dissabte 11: Vegetació monumental: “Arbres centenaris i mil·lenaris” (Pedrenca)
Diumenge 19: Ecoturisme: “Belleses cromàtiques i senders silens” (CatSud)

 
------
 
27/09/06 - L'Estat prioritza resoldre amb les variants i el corredor del Mediterrani la congestió viària i ferroviària al centre del Camp. A l'interior del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, la variant de l'Aldea s'enllesteix en dos anys juntament amb l'accés a doble nivell de l'N-340 a Alcanar i de l'N-240 a Vimbodí, i la variant de Falset, on s'executarà la partida més gran l'any que ve. Les variants de Riudecols, Corbera d'Ebre i Gandesa de l'N-420 hauran d'esperar si bé l'any que ve es resoldrà el coll d'embut que suposa en aquesta carretera el pont situat entre Falset i Móra la Nova.
------
28/09/06 - El Ral·li de Clàssics Esportius de Cambrils arrenca aquest dissabte. El recorregut de la prova es mantindrà en secret fins al moment de sortida, però el president de l'escuderia Costa Daurada, Josep Masdéu, va donar ahir durant la presentació algunes pistes de la ruta: «El primer dia farem la mitja part al nou circuit de kàrting de Móra d'Ebre. Es passarà per alguns trams del mundial de ral·lis, passant per Falset, Gratallops o el Molar, cosa que incentiva força gent.» L'escuderia col·labora en el Ral·li RACC Catalunya Costa Daurada, la prova catalana del Mundial de Ral·lis.
 
------
 
28/09/06 - A través de la societat Acuamed, el govern espanyol invertirà, una partida d'1,3 milions, una quantitat de les es destinen al finançament dels projectes de les comunitats de regants de l'embassament dels Guiamets i de Mas de Barberans.
 
------
 
29/09/06 - El Ple ordinari celebrat ahir al Consell Comarcal del Priorat va servir, entre d’altres, per aprovar una moció en la que es demana a la Generalitat que prengui mesures per solucionar les mancances de cobertura de banda ampla a la comarca.
 
TAMBÉ RECLAMA QUE EL PRIORAT NO ES QUEDI SENSE  TDT
 
En el mateix ple d’ahir, el Consell Comarcal també va aprovar formalment demanar a la Generalitat que el Priorat no estigui en el darrer lloc de la llista de zones en el procés d’implantació de la televisió digital a Catalunya.
 
Donat que es preveu que la TDT tindrà una cobertura aproximada del 95 al 98 % del territori nacional, des del Consell Comarcal es tem que el Priorat quedi fora d’aquesta implantació. Per això demana a la Generalitat que s’adoptin les mesures oportunes perquè el 100% dels nuclis de població i disseminats de la comarca disposin de plena cobertura de senyal TDT.
 
------
 
29/09/06 - Durant el mes  de setembre el Priorat ha rebut diverses visites de periodistes europeus a través de Turisme de Catalunya, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona i l’Oficina de Turisme del Consell Comarcal del Priorat. Així, per exemple, el passat dissabte un equip de LibertyTV, un canal de televisió belga,  es va desplaçar a la comarca per filmar un reportatge basat en els productes locals, en el nostre cas el vi i també l’oli, i van visitar la Cartoixa, Cellers d’Scaladei i Agrícola Falset-Marçà.
 
I aquest dilluns els visitants van ser cinc periodistes dels països bàltics (Estònia, Letònia i Lituània) acompanyats per una representant de l’oficina de Turisme de Catalunya a Moscou. En aquest cas, els periodistes eren de revistes i van poder endur-se una bona col·lecció de fotos de Siurana i la Morera, llocs que van visitar conjuntament amb un celler de la DOQ Priorat.
 
Ara, aquest proper diumenge dia 1 d’octubre està prevista la visita d’un grup de vuit periodistes russos, concretament de Moscou, membres de dues televisions, la RTR segon canal de Rússia, i TV Domashniy, i diverses revistes. El programa previst inclou les Mines de Bellmunt, un celler de la DOQ Priorat i el poble de Siurana.
 
Cal destacar l’interés que desperta el Priorat als països de l’Est, ja que s’han rebut diverses visites en els darrers anys, destacant el fet que la visita i el reportatge del proper diumenge són continuació d’una visita realitzada l’any passat, per aquest motiu el programa s’ha adaptat a la petició del grup per visitar llocs complementaris a l’anterior visita.
 
------
 
30/09/06 - L'Ajuntament de Pradell i l'Agrupació Fotogràfica de Reus estan treballant en la recuperació d'imatges històriques d'aquest poble del Priorat, un treball que volen presentar en format de trilogia en els pròxims anys. Josep M. Ribas Prous calcula que les tres exposicions de l'antològica aplegaran un miler de fotografies fetes entre el 1890 i l'actualitat, i avança que, la primera de les exposicions, la presidirà una de les fotografies que Robert Capa va fer durant la Guerra Civil. En algunes de les imatges de Capa de la retirada de les forces republicanes i la població civil a causa de l'avanç dels franquistes, els pradellencs hi han reconegut el seu poble.
 
------
 
01/10/06 - La població de senglars a Catalunya segueix creixent a marxes forçades malgrat que la temporada passada va tornar a batre's el rècord de permisos de caça i exemplars abatuts. Segons dades facilitades ahir pel Departament de Medi Ambient de la Generalitat, i com curiositat, els jabalís més pesats es van caçar a la serra de Montsant. Aquest any, la temporada de caça del senglar va començar el primer diumenge del mes de setembre i s'allargarà fins al mes de febrer.

--  

Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT

Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del
Priorat, els seus pobles i la seva gent.

Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.

Salutacions,

Ramon Pàmies
Editor del Butlletí de Notícies del Priorat

podeu veure algunes de les informacions anteriors a
www.priorat.info