P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

25 de setembre 2006

PRIORAT - resum de notícies


        NOTICIES DEL PRIORAT

18/09/06 - El Servei Comarcal de Català del Priorat organitza dos cursos gratuïts per aprendre a parlar en català a Falset, que s’iniciaran el proper mes d’octubre i finalitzaran el gener. D’altra banda, també s’inicien cursos a distància per a catalanoparlants, dels nivells Intermedi (B) i de Suficiència (C). 
Les persones interessades es poden matricular del 21 al 27 de setembre a la seu del Consell Comarcal del Priorat. Els cursos s’iniciaran els dies 9 i 10 d’octubre i s’acabaran a final de gener. Per a més informació es pot trucar al telèfon 977 830 119.
 
------
 
19/09/06 – Aquest curs ha obert novament les portes l’escola de la Vilella Baixa, on també s’hi poden matricular els infants de la Vilella Alta i Torroja. Els pares estan satisfets amb aquesta novetat, ja que fins ara els alumnes s’havien d’aixecar a punta de dia i, després de fer 14 Km. per les carreteres del Priorat, que a l’hivern presenten moltes dificultats, pràcticament havien d’estat tot el dia fora de casa. Són molts els pares que encara prefereixen portar els seus fills a Falset, però s’espera que el proper curs l’assistència a l’escola del poble sigui més nombrosa, com ha de ser.
 
------
 
20/09/06 – La Generalitat, com cada any, ha lliurat la Creu de Sant Jordi a les personalitats i a les entitats reconegudes pels serveis prestats a Catalunya en la defensa de la seva identitat, de restauració de la seva personalitat, o en el pla cívic i cultural. Alguns d’aquests guardons han anat a parar al Camp de Tarragona, com ara al Club Gimnàstic de Tarragona, als Xiquets de Reus i a l'historiador de l'art, Santiago Alcolea Gil, nascut a Falset l'any 1919.
 
------

20/09/06 – Els pares dels alumnes de l'escola de Marçà, al Priorat, es queixen de la manca de professors. L'escola té 54 alumnes, una mestra de baixa i no els envien substitut. Els altres tres mestres de l'escola han d'atendre els alumnes de cinquè i sisè, que és on falta la professora. Els pares critiquen que tampoc s'envia a la ZER (Zona Escolar Rural) l'especialista itinerant d'anglès. Davant la queixa dels mestres per la situació la resposta del departament ha estat que no hi ha prou mestres. Les mares i els pares del CEIP Anicet Villar creuen que el panorama és conseqüència de la sisena hora i es pregunten què passarà quan algun mestre més demani la baixa.

------

21/09/06 – Grups ecologistes s’uneixen per crear una consciència social contrària a la instal·lació d'un cementiri nuclear a les comarques de Tarragona. És l'objectiu de la Coordinadora Anticementiri nuclear de Catalunya que ahir es va presentar oficialment a Reus. En formen part com a nucli fundacional: Ecologistes en Acció, Gepec-Ecologistes de Catalunya, Greenpeace, Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear, L'Escurçó i les plataformes en defensa de l'Ebre, el Priorat i Vandellòs.
 
------
 

 

22/09/06 - UP demana ajudes al DARP per les pèrdues en avellana, ametlla i raïm, provocades per les pluges, i estima que la previsió feta per aquell organisme, es pot veure reduïda entre un 40 o 50 per cent. També van ser afectats alguns municipis del Priorat, com Marçà. Les estructures agrícoles danyades s'eleven al 70 per cent dels camins privats i marges. Quant a la collita de raïm, UP manifesta que gaire bé quedava entre un 40 i 50 per cent de raïm per recollir que ja no podrà recuperar-se.
 
------
 
23/09/06 La Generalitat alertava a diferents comarques de la demarcació, de la possibilitat que arribessin forts vents i pluges en forma de xàfecs. El Priorat era una de les comunitats avisades d’aquest risc tempestuós.
 
------
 
24/09/06 - La Diputació de Tarragona ha dut a terme obres de reforç del ferm a la carretera TV-7021, de la Morera de Montsant a Cornudella de Montsant, al Priorat. Aquest projecte, en què la Diputació hi ha invertit prop de 525.000 euros, ha suposat una gran millora per als seus usuaris, ja que s'ha condicionat l'accés principal al nucli urbà de la Morera de Montsant.
 
------
 
24/09/06 –Del 4 al 8 d’octubre se celebrarà a Frankfurt la tradicional Fira del Llibre, de la qual, el proper any, Catalunya en serà la convidada. Per aquest motiu, delegacions de les editorials establertes al Camp (Arola Editors, Cossetània Edicions i Pragma Edicions) també hi seran presents en aquesta edició per tenir-hi un primer contacte amb els agents literaris. Pragma Edicions, de Reus, presentarà llibres de temàtica especialitzada en art i arquitectura i el seu director, Arcadi Vilella, comentava que alguns agents ja s’han interessant per un llibre, que han editat, que tracta sobre l’oli DO Siurana. 
 
------
 
24/09/06 El GEPEC està preparant un comunicat per respondre, amb contundència les declaracions del Director Territorial de Medi Ambient a Girona, en les quals afirmava que no es poden instal·lar més generadors eòlics a l’Empordà sense mesurar-ne bé les conseqüències. Es pregunta aquesta organització ecologista, que té l’Empordà que no tinguin les nostres terres, com ara el Priorat, que allà s’ha de mesurar quantes implantacions eòliques s’hi instal·len i aquí no. Opinen que a la demarcació s’ha obrat amb discriminació, mentre els nostres organismes comarcals semblava com si miressin cap a una altra banda. Insinuen que, potser, aquí hi ha masses interessos econòmics.
--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info