P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

16 d’octubre 2006

resum de Notícies del Priorat

 

        NOTICIES DEL PRIORAT

09/10/06 - Lo ViOlí. Revista cultural del Priorat és el nom de la publicació que ha impulsat el Centre d'Estudis del Priorat, el primer número de la qual es va presentar el passat dimecres a l'Arxiu Comarcal del Priorat, situat al castell de Falset. El títol de la revista fa referència a dos dels productes, el vi i l'oli, que s'elaboren a la comarca i que tenen un ressò important que ultrapassa els límits comarcals. La revista neix amb la voluntat que sigui una publicació oberta a tota mena d'articles que tractin qüestions culturals de la comarca. El consell de redacció de Lo ViOlí. Revista cultural del Priorat està format per Jaume Borràs Galceran, Josep M. Ferran Torrent, Josep M. Pons i Altés, Lluís Simó Marín i Jaume Teixidó Montalà.
 
------
 
09/10/06 - El Consell Comarcal va aprovar el passat 1 de febrer el document informatiu de la Carta del Paisatge del Priorat. Els passos següents havien de ser l'aprovació formal de la Carta –que implicarà el reconeixement per part de la comarca del valor paisatgístic i de la necessitat de protegir-lo– i l'elaboració del document normatiu, però en aquests set mesos no s'ha fet públic cap moviment en aquest sentit. El Consell assegura que està revisant documents homòlegs d'altres regions catalanes, i que presentarà una proposta de Carta del Paisatge consensuada amb l'oposició en el pròxim ple –al mes de desembre–. Les DO i la Plataforma del Priorat recelen del compliment d'aquestes previsions, i lamenten «l'estancament i la politització» de la iniciativa.
 
------
 
10/10/06 - La Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat –membre de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya– ha fet arribar als Ajuntaments de la comarca i al Consell una proposta de moció contra la hipotètica implantació del magatzem temporal centralitzat (MTC) –el cementiri nuclear–, perquè sigui debatuda i aprovada. La moció expressa de manera clara el rebuig a l'MTC. «Pensem que aquest pronunciament no és gratuït ni es pot obviar perquè l'estratègia d'Enresa per encoratjar amb compensacions econòmiques (amb diner públic) els alcaldes dels municipis és un fet demostrat i preocupant», manifesta la plataforma en un comunicat.
 
------
 
10/10/06 – Destacats membres d’ERC van presentar ahir a entitats i empreses del món de la Salut al Camp de Tarragona, la seva proposta per impulsar un pacte nacional de salut i benestar, fonamentat en la futura llei de serveis socials, condició ineludible perquè Esquerra entri al govern. Amb aquest pla, Esquerra confia a multiplicar per deu els pressupostos del món local per a l'atenció domiciliària i, en l'àmbit territorial, posar en marxa serveis de proximitat al Priorat, el Baix Penedès i l'Alt Camp.
 
------
 
10/10/06 - Prop de 800 alumnes van començar ahir els 43 cursos que el Centre de Normalització Lingüística de l'àrea de Reus organitza a Reus, Cambrils i Falset. En aquest quadrimestre s'han cobert gairebé totes les places ofertes i s'han pogut inscriure la majoria de persones que havien quedat en llista d'espera. Segons el CNL, això ha estat possible en bona part pels convenis que ha signat amb associacions d'immigrants i amb els consells comarcals del Baix Camp i el Priorat, que han permès obrir set cursos més de nivells bàsics finançats per la Secretaria per a la Immigració.
 
------
 
10/10/06 - El Priorat, juntament amb les altres comarques del Camp de Tarragona, ha iniciat el procés per a dotar-se d'un pla estratègic que li permeti canalitzar, entre els anys 2008 i 2015, el seu potencial de creixement econòmic, que és superior a la mitjana catalana i, alhora, dissenyar una alternativa a l'àrea metropolitana de Barcelona.
 
------
 
11/10/06 – El regidor Daniel Siuraneta, de la Vilella Baixa, va enviar una carta als mitjans de comunicació queixant-se de la mala gestió de la recollida del reciclatge del vidre a la seva localitat. Pràcticament en tot l'estiu, l'empresa responsable no va buidar els corresponents contenidors, tot i que l'Ajuntament fa efectives les corresponents tasses.

------
 
11/10/06 - La primavera de 2006 van ser alliberades al Parc Natural de la Serra de Montsant 42 tortugues mediterrànies (mascles, femelles i juvenils) en el marc d'un projecte de reintroducció endegat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge. Mig any després, la colònia ha augmentat els seus efectius. Des d'aleshores, ja s'han detectar quatre cries de tortuga mediterrània que amb tota seguretat han nascut desprès de les pluges del mes de setembre.
Les tortuguetes mesuren amb prou feines 30 mm. i són les primeres de l’espècie que neixen al Montsant des del neolític. Durant aquesta època de la prehistòria, l’espècie encara hi era present tal com demostra el registre fòssil de la cova del Filador a Margalef de Montsant. La idoneïtat de l’espai triat per a la seva reintroducció ha estat comprovada amb aquest succés. El projecte de conservació de la tortuga mediterrània al Montsant sembla ben encarrilat.
 
------
 
11/10/06 - Josep-Lluís Carod-Rovira, secretari general d’ERC, va mantenir una reunió amb el sector d’emprenedors del Priorat, a Falset, per recollir las propostes a tenir en compte en el futur Govern de Catalunya, que sorgirà després de les eleccions del proper dia 1 de novembre.
 
------
 
11/10/06 - L'historiador britànic Paul Preston ha guanyat el X premi d'assaig Trias Fargas, convocat per la fundació del mateix nom i l'Editorial Proa, amb Idealistes sota les bales. Corresponsals estrangers de la Guerra Civil.  L'estudi mostra com la causa republicana va seduir la majoria dels intel·lectuals europeus, com ara Hemingway i Orwell, i dedica un capítol a Lluís Companys, en què desmitifica la figura del president.
El llibre consta de cinc capítols i un dels annex parla de la trajectòria de dos metges anglesos, Len Crome i Reginald Saxton, a Falset, amb les Brigades Internacionals. «El que dóna unitat al llibre aparentment dispers són les fonts. El seu valor és que són textos contemporanis als fets que ignoren que van cap a la Segona Guerra Mundial.»
 
------
 
11/10/06 - El Servei d'Assistència Municipal de la Diputació de Tarragona, a través de la Unitat de Medi Ambient, ha concedit, en concepte d'actuacions de medi ambient, un import total de 287.308,82 euros als Parcs Naturals del Delta de l'Ebre, de Montsant i dels Ports.
Aquest any 2006, són diverses les actuacions en l’àmbit del medi ambient que es realitzen en els diversos Parcs Naturals de la demarcació. Pel que fa a Montsant, s’han subvencionat sortides a la natura, suport al projecte de reintroducció del conill autòcton, aula d’educació ambiental i aula de natura, edició de materials i arranjament de camins, per un import total de 77.439 euros.

------
 
13/10/06  - El Servei Meteorològic de Catalunya ha presentat el projecte del quart radar meteorològic, que es construirà a La Miranda de Llaberia, a Tivissa (Ribera d'Ebre). La construcció del radar completarà la propera primavera el projecte de xarxa de radars (XRAD) dissenyat el 1997 i compost per quatre radars meteorològics per tal de cobrir adequadament tot Catalunya.
El nou radar meteorològic de Tivissa augmentarà significativament la cobertura radar a les comarques del sud de Catalunya.
La millora més immediata que suposarà disposar d’un nou radar serà la identificació més acurada de nuclis intensos de precipitació a qualsevol punt, la qual cosa possibilita fer avisos de molt curt termini d’aiguats o de calamarsades.

------
 
13/10/06 – Xavier Sabaté, conseller de Governació de la Generalitat i cap de llista del grup PSC-Ciutadans pel Canvi de les comarques tarragonines, va dinar a Porrera amb els afiliats del Priorat. Segurament deurien parlar sobre l’ inici de la campanya electoral, que ja es posa en marxa.
 
------
 
13/10/06 - Els Bombers de la Generalitat van rescatar sa i estalvi el conductor d'un vehicle que va estar a punt de caure per un petit barranc a la Bisbal de Falset. L'avís el va donar el mateix conductor, perquè el seu cotxe estava a punt de caure per una pista forestal amb un desnivell d'uns set metres. Els bombers van poder arrossegar el vehicle i treure el conductor vora migdia.
 
------
 
14/10/06 – El nostre Montsant desperta interès i admiració arreu. Sense anar més lluny, el proper dilluns, dia 16 d’octubre, l'associació de veïns l'Oda del barri dels Poetes de Reus organitza (20.30 hores) al seu local una xerrada amb projecció de diapositives que porta per títol Un viatge a peu pel Montsant. El ponent és Joan Ferran, membre de Pedrenca Natura i Cultura al Montsant.

------

14/10/06 - Un grup de viticultors estrangers organitza aquest dimarts a Torroja del Priorat la quarta edició de la Festa de la Verema. L'activitat començarà cap a les 11.00 hores, amb l'oferiment dels diferents vins a les persones que s'apropen a la festa. Durant el dinar, es couen botifarres amb brisa i most. Es preveu la presència d'un discjòquei i de música en directe per amenitzar la festa, que s'allarga fins que hi ha activitat. Els organitzadors són els viticultors francesos del Trio Infernal –Jean Luc Guerin, Peter Fischer i Laurent Combier–, el sud-africà Eben Sadie i l'alemany Dominik Huber.
 
------
 
15/10/06 – Els diaris de Lleida es fan ressò de les declaracions d’alguns alcaldes de les comarques del Priorat i de les Terres de l’Ebre, en les quals comenten que els ciutadans de les seves demarcacions possiblement es dirigiran fins a Lleida per viatjar amb l’AVE, en lloc d’anar a Perafort-la Secuita, degut a les males condicions dels vials.
Diuen que, tot hi havent-hi menys distància fins Tarragona, el desplaçament es farà més ràpid dirigint-se a Lleida, cosa que, a l'evitar els embussos de trànsit, els farà estalviar temps .
--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info