P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

20 de setembre 2006

resum de noticies

        NOTICIES DEL PRIORAT

11/09/06 - El cantautor de Xàtiva, Feliu Ventura, és a punt de publicar el seu tercer àlbum en solitari, ‘Alfabets de futur’. Les cançons d’aquest àlbum han estat escrites durant els últims dos anys i s'han enregistrat de manera gairebé artesana a un estudi portable instal·lat a la casa que Lluís Llach té a Porrera, que li va deixar “molt amablement”, segons declaracions del cantant valencià.
 
------
 
11/09/06 – L'acte commemoratiu de la Diada Nacional de Catalunya, al Priorat, es va celebrar a Capçanes, a les 18 hores, i va ser presidit pel senyor Xavier Sabaté, conseller de Governació de la Generalitat. A més a més hi van assistir diverses autoritats locals i comarcals, i també representants de les diverses formacions polítiques adscrites al Priorat.
 
------
 
12/09/06 - Per tercera temporada consecutiva torna a les ones de Ràdio Falset el programa radiofònic de l'Oficina de Serveis a la Joventut del Consell Comarcal del Priorat "Tocar ferro". Com les temporades anteriors, l'objectiu principal d'aquest programa és crear un espai on tractar temes que poden ser de d'interès dels i les joves del Priorat, així com per mantenir al dia al col·lectiu juvenil sobre tota la informació que arriba a l'Oficina de Serveis a la Joventut del Consell Comarcal.
 
------

 

12/09/06 - L'Oficina de Turisme del Consell Comarcal del Priorat ha rebut 924 consultes durant el mes d'agost, el que suposa un rècord absolut respecte als anys anteriors. Segons un estudi fet des de l'Oficina de Turisme, a partir de 439 consultes, ha pujat lleugerament el nombre de visitants procedents de la costa i destaca de forma espectacular el percentatge de turistes europeus que ens visiten, originaris d'allotjaments a la costa (un 60%).
 
------
 
13/09/06 - La comissió de govern de Política Territorial aprovava, ahir, integrar la Generalitat al Consorci per a la Protecció i la Gestió de l'Espai d'Interès Natural de la serra de Llaberia. El consorci es va constituir l'any 2004 entre els ajuntaments de Capçanes, Marçà, la Torre de Fontaubella, Pratdip, Tivissa i Colldejou.
 
------

13/09/06 - El govern de la Generalitat va aprovar ahir una partida de 3.954.558,74 euros per finançar diverses actuacions de restauració i millora del patrimoni cultural català. Entre aquestes hi ha la continuació de les obres de restauració de la cartoixa d'Escaladei, l'excavació de les cavallerisses del castell de Miravet i el desmuntatge arqueològic del bastió del mateix castell.
  ------  
13/09/06 – A la seva nova etapa de tardor, TV3 estrena nous programes però també reemprèn l’emissió d’altres de coneguts. Així, torna a la petita pantalla ‘Caçadors de bolets’, a partir del 2 d'octubre amb Teatre de Guerrilla. En aquesta tercera temporada, l'equip anirà per primer cop al Priorat i el Baix Ebre, zones poc conegudes per la seva tradició boletaire.
  ------  
15/09/06 – Torna la polèmica entre la Comunitat de Regants del Baix Priorat (Embassament dels Guiamets). Ara l’associació Un Bon Rec a un Preu Just, formada per un grup dels seus membres, protesten perquè la Junta de la Comunitat ha convocat eleccions, sembla ser sense obrir el termini suficient de temps perquè si poguessin presentar candidatures.
  ------  
15/09/06 – Arran dels últims aiguats d’aquests dies, Unió de Pagesos ha elaborat els primers estudis que diuen que al Camp s’ha perdut entre el  60 i 70 % de l’avellana. Aquest mateix estudi també fa palesa el mal estat en què han quedat marges o camins, la qual cosa impedeix accedir a bona part de les finques dels conreus de vinya on es pot perdre el raïm. Es tem que aquesta situació pugui afectar als camps de la DO Montsant, quan queda encara un 50% per collir en varietats tardanes i que es pot perdre o pot minvar la seva qualitat si els pagesos no poden accedir a les finques per reprendre les tasques.
  ------  
15/09/06 - Ja han començat les actuacions per netejar les lleres dels rius que van resultar afectades pels incendis d'aquest estiu a la zona de l'Empordà i del Baix Camp. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hi destina mig milió d'euros d'inversió i els municipis que es beneficiaran d'aquests ajuts a les nostres contrades són Vandellòs, Tivissa, Guiamets i Prades. La previsió és que aquestes actuacions estiguin enllestides abans d'acabar aquest any.
  ------  
17/09/06 – Segons publica El Periódico, Salustià Álvarez i Jaume Domènech, presidents de les DO Priorat y Montsant, respectivament, coincideixen a qualificar de "molt bona" la qualitat del raïm i asseguren que els aiguats no han afectat les vinyes. "Les pluges han sigut beneficioses després del llarg període de sequera", ha dit Álvarez. Quasi la meitat dels 12 milions de quilos que se esperen obtenir aquesta temporada ja han estat recollits.
  ------  
17/09/06 – La directora dels Serveis Territorials de Salut de l’Ebre, va declarar que els ambulatoris de la seva zona van constatar una disminució d’assistències derivades de la picada de la mosca negra. Així mateix, va afegir que, pel que fa a les mosques aparegudes al Priorat, encara no saben si és un focus provinent de l'Ebre.
  ------  
17/09/06 - Poboleda va retrocedir ahir en el temps per a celebrar la vuitena Festa del Vi i la Verema a l'Antiga. Els veïns del poble del Priorat es van vestir amb robes antigues per a veremar seguint els mètodes més tradicionals. A primera hora del matí semblava que la pluja posaria traves al desenvolupament de la jornada, però la gent va agafar forces i, sota l'aigua, va començar a caminar els prop de tres quilòmetres fins les vinyes. Entre els actes previstos a estava un esmorzar popular dirigit a tots aquells amatents a gaudir de pa torrat, amb tomàquet, llonganissa, i un bon vi. Malgrat el mal temps, van ser varis centenars les persones alienes al poble que es van desplaçar fins a allí, per a ser partícips d'una jornada on el vi, la música, l'artesania i els focs artificials van ser els grans protagonistes.
--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info