P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

19 de juny 2007

resum de notícies del Priorat

NOTICIES DEL PRIORAT

Sis cooperatives del Priorat s'han fusionat i han creat Vinícola del Priorat. 

D'aquesta manera, es consolida com la principal productora de raïm i embotelladora de la DO del Priorat que actualment exporta a vint països. El procés de votació es va dur a terme aquest diumenge, 17 de juny, per aprovar la conversió de la Vinícola del Priorat en una cooperativa de primer grau -on els socis són persones físiques o jurídiques- que integraria totes les cooperatives que fins ara estaven associades a la Vinícola; Agrícola del Lloar, Agrícola de Gratallops, Celler de la Vilella Alta, Celler de la Vilella Baixa, a més de la cooperativa Consum de la Vilella Baixa.

Per gammes de producte, en l'última campanya, les vendes de l'Ònix Classic ja ha superat les 100.000 ampolles, i s'observa una progressiva consolidació del Mas dels Frares, elaborat a partir de la fusió amb varietat foranies al Priorat de sempre, introduït al mercat l'any 2005 i del qual actualment se'n comercialitzen més de 40.000 ampolles anuals. L'última aposta de la cooperativa és la marca Clos Gebrat renovada i dirigida al sector de l'alimentació en ampolla de tres quarts i de mig litre. 

Pel que fa a les exportacions, arran de la fusió la Vinícola, té previst potenciar les vendes a mercats exteriors que ja estan consolidades en una vintena de països i que en els últims temps s'han centrat en l'entrada a Amèrica del Sud i en concret a països com Mèxic, Brasil, el Salvador i Panamà. En aquest context enguany s'ha fet un viatge comercial a Rússia, país amb el qual es preveu arribar a acords per a l'exportació de productes.

La producció d'oli verge extra és la segona gran línia de la cooperativa i representa aproximadament un 30% de la seva activitat econòmica. Nous projectes passen per consolidar l'agrobotiga de Gratallops (Priorat) com a punt de venda de productes de qualitat i convertir la botiga de queviures de la cooperativa Consum de la Vilella Baixa en una nova agrobotiga. També s'estudiarà la instal·lació d'una benzinera.

La fusió permetrà a la Vinícola del Priorat agilitar la gestió, reduir costos, augmentar el nivell de competitivitat en el mercat i fer rendible el patrimoni. En aquest sentit, té previst millorar els serveis als socis en àmbits com fruits secs, seccions de crèdit, assegurances, subministraments i gestió de terres. També té previst potenciar sistemes de conreu respectuosos amb l'entorn i el medi ambient i potenciar que bona part de les finques dels socis de la cooperativa són dins l'espai del Parc Natural del Montsant.

Per celebrar l'acord de fusió de la Vinícola del Priorat, la cooperativa organitzarà, dissabte 30 de juny, un acte festiu per a socis i familiars al qual està previst que assisteixi el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena. També hi participaran els alcaldes dels municipis implicats i representants del consell comarcal.


***********

EL CONSELL COMARCAL DEL PRIORAT PREPARA NOVES ACCIONS INCLOSES EN EL PLA DE POLÍTIQUES DE DONES

El Consell Comarcal del Priorat continua portant a terme una sèrie d’actuacions incloses en el Pla comarcal d’acció i desenvolupament de polítiques de dones i en el Pla Comarcal de Ciutadania i Immigració al Priorat, que va iniciar l’any passat. Per això ha demanat subvenció a l’Institut Català de les Dones, per portar a terme dues accions. Es tracta, d’una banda, les xerrades anomenades “Parlem de les emocions”, destinades a les cuidadores que tenen al seu càrrec familiars dependents, i de l’altra, el programa “Coneixem-nos”, un recurs destinat a dones immigrants que tinguin motivacions per aprendre nocions de la llengua catalana i poder conèixer i acomodar-se en el nou context social on es troben. Aquesta iniciativa ja s’està fent actualment i hi participen una trentena de dones marroquines, que aprenen català, habilitats socials i conviuen en certs aspectes de la nostra cultura. En aquestes classes poden aprendre continguts numèrics, ja que moltes no havien estat escolaritzades, llengua, culturals i tradicionals, i coneixen valors d’aquí. A més, s’organitzen activitats des del CAP, des del propi Consell Comarcal i des de l’escola i l'IES.

 

 


--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info