P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

15 de juny 2007

Premi inn. tecnol agrària / IES Priorat

NOTICIES DEL PRIORAT

 

 

 


L'IES Priorat rep el premi Baldiri Reixac

 




La fundació Lluís Carulla ens ha concedit aquest premi que s'atorga a les escoles per la seva qualitat global, en llengua i continguts, quant a la catalanitat, concretada en el projecte educatiu i lingüístic i que assoleix un ús elevat de la llengua entre l'alumnat i el professorat, tant en l'activitat acadèmica com en la comunicació informal.

Concretament el veredicte se centra en el reconeixement següent: 'Perquè ha sabut adequar els estudis professionals a la realitat laboral i a les necessitats de la comarca, amb una atenció especial a la formació en el camp de l'enologia. Així mateix, per l'esperit d'acollida i de dedicació a l'alumnat nouvingut per part dels mateixos companys i del professorat'.

El premi consisteix en 3300€

L'acte de lliurament de Premis que serà presidit pel conseller d'Educació Hble. Sr. Ernest Maragall, el proper dia 31 de maig a les 19:00 h. al Palau de Pedralbes de Barcelona


L'ASSOCIACIÓ D'OLEÏCULTORS DEL PRIORAT REP EL PREMI A LA INNOVACIÓ TECNOLÒGICA AGRÀRIA

L'Associació d'Oleïcultors del Priorat va rebre el Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA), que atorga la Generalitat per distingir les empreses agràries i les agroindústries que hagin incorporat noves tecnologies i processos que assoleixin millores rellevants en la competitivitat, la preservació ambiental i les bones pràctiques, i que alhora garanteixin la qualitat i la seguretat de les produccions.

L'Associació d'Oleïcultors del Priorat ha rebut aquest premi per haver introduït innovacions en el desenvolupament d'un programa per a l'obtenció d'olis de qualitat ¡ envasat. Amb l'ajut de l'IRTA, els oleïcultors han dissenyat un pla per augmentar la venda d'olis verges envasats, amb un sistema de gestió d'informació sobre la qualitat i les característiques dels olis de cada cooperativa i un cupatge representatiu de les collites de l'associació, a més d'un pla de comercialització. Les cooperatives han documentat les condicions de treball de cada molí, s'intercanvien informació sobre les condicions més avantatjoses i formen als treballadors. En aquesta aliança d'interessos han començat a treballar juntes les cooperatives de la Bisbal de Falset, Agrícola i Caixa Agrària de Cabacés, Sant Jaume Apòstol d'Ulldemolins, Agrícola i Secció de Crèdit del Molar, Agrícola i Caixa Agrària de Sant Bartomeu, Agrícola i Caixa Agrària de Margalef, Agrícola de Torroja del Priorat, Agrícola de la Serra d'Almos, Agrícola i Secció de Crèdit Baix Priorat dels Guiamets, Molí d ela Mola i Vinícola del Priorat.

Gràcies a aquesta iniciativa, les vendes d'olis envasats han augmentat més d'un 30%. EL consumidor està valorant l'oli verge Siurana, certificat per la pròpia denominació d'origen i apreciant les característiques sensorials que apareixen a cada botella. A més, la formació dels tècnics de l'associació i dels moliners ha millorat la productivitat en comparació amb la que tenen algunes almàsseres.

L'Associació d'Oleïcultors del Priorat es va constituir al juliol del 2002 per tal de dur a terme una sèrie d'actuacions conjuntes i gràcies a l'empenta econòmica del programa Leader Plus, que gestiona el Consorci per al Desenvolupament del Priorat.. Actualment agrupa a uns 1.400 socis i una superfície de 3.503 hectàrees . Les deu almàsseres que en formen part, molturen una mitjana de 4.8 milions de kg d'olives i elaboren 950.000 kg d'oli. La varietat predominant en un 95% és l'arbequina, l'altre 5% correspon a les varietats farga, rojal, morrut i sevillà.

El Consell Comarcal del Priorat ha estat recolzant a l'Associació d'Oleïcultors des de la seva creació i ho continua fent. Per això, ahir es van desplaçar fins a Barcelona la presidenta del Consell, Maria Secall, i el conseller Josep A. Robles, qui van acompanyar a diferents membres de la junta de l'Associació a rebre el premi.




--   Butlletí de NOTÍCIES DEL PRIORAT  Periòdicament us farem arribar notícies publicades a diferents mitjans de comunicació, relacionades amb el territori del  Priorat, els seus pobles i la seva gent.  Tanmateix, si teniu notícies, avisos o comunicats que penseu que poden ser d'interès general, ens les podeu enviar i ho inclourem en properes edicions del nostre butlletí.  Salutacions,  Ramon Pàmies Editor del Butlletí de Notícies del Priorat  podeu veure algunes de les informacions anteriors a www.priorat.info