P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

25 d’abril 2006

Jornades sobre PRIORAT: paissatge i futur

NOTICIES DEL PRIORAT

PRIORAT: QUIN PAISATGE, QUIN FUTUR? Jornades de reflexió i debat

28 d’abril, 5, 12, 19 i 26 de maig de 2006

El 8 de juny de 2005 es va aprovar la Llei de protecció, gestió i ordenació del paisatge, una llei pionera que entre el seus objectius té l’elaboració dels Catàlegs de Paisatge per a cada una de les 7 regions de Catalunya. Actualment, sota la coordinació i supervisió de l’Observatori del Paisatge, des de la Unitat de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i el Laboratori d’Anàlisi i Gestió del Paisatge de la Universitat de Girona s’està elaborant el Catàleg de Paisatge del Camp de Tarragona.

La llei també preveu la realització de Cartes de Paisatge com a instruments de concertació d’estratègies entre els diferents agents per a acomplir actuacions de protecció, gestió i ordenació del paisatge que tinguin per objectiu mantenir-ne els valors. La comarca del Priorat ha aprovat, en data 1 de febrer del 2006, el document tècnic de diagnosi de la Carta de Paisatge.

La diversitat de paisatges és una de les característiques més notables de la comarca del Priorat i un element constitutiu del seu patrimoni. Amb l’objectiu de poder desenvolupar polítiques orientades a la conservació i la millora dels paisatges, tant d’aquells que presenten un interès extraordinari per la seva singularitat com d’aquells paisatges ordinaris que constitueixen els escenaris de vida de la població, s’ha cregut convenient l’organització d’aquestes jornades per tal de debatre entre tots quins paisatges, i quin futur, es vol per a la comarca.

Les polítiques en matèria de paisatge resultants s’han d’inscriure en el marc definit pel Conveni europeu del paisatge i la pròpia llei de paisatge de Catalunya, i han de partir de la consideració del paisatge com un element que contribueix a la qualitat de vida de les persones i que presenta un potencial dinamitzador de les economies locals.

Aquestes jornades volen ser també una aportació al debat necessari en el procés que des de diversos sectors de la comarca es vol iniciar per sol·licitar a la UNESCO el reconeixement del nostre patrimoni paisatgístic com a patrimoni cultural de la humanitat.

Divendres, 28 d’abril: FALSET: Fira del vi. Hora: 12.40 Lloc: Teatre l’Artesana

Paisatges culturals vitícoles i Patrimoni Mundial.

Sr. Joan Reguant, president de l’ICOMOS Andorra.

(Internacional Council o­n Monuments and Sites).


Presentació de les jornades: OBJECTIUS I CALENDARI

Divendres, 5 de maig LA BISBAL DE FALSET.

20 H. a l’Ateneu Bisbalenc

(*) Patrimoni natural i paisatge: recursos de desenvolupament rural

Rafel López-Monné geògraf, Universitat Rovira i Virgil i fotògraf i autor de diverses obres relacionades amb el territori i el patrimoni natural.

Divendres, 12 de maig CORNUDELLA

20 h. Sala d’actes de l’ajuntament

(*) Paisatge rural i urbanalització: reptes i riscos

Francesc Muñoz, geògraf, Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Divendres, 19 de maig. GRATALLOPS.

20 h Sala Polivalent

(*) Les actuacions agrícoles i la transformació del paisatge

Raimon Roda, enginyer agrònom (col·laborador document “Bones pràctiques en el paisatge vitivinícola a l’Alt Penedès”)

Divendres, 26 de maig. FALSET.

11 h. Teatre l’Artesana

CLOENDA : “Priorat: quin paisatge, quin futur?”

Taula rodona de conclusions i propostes amb la participació dels diferents ponents i representants de <?xml:namespace prefix = u1 /><u1:PersonName ProductID="la Direcci? General" u2:st="on">la Direcció General</u1:PersonName> de Paisatge Joan Ganyet i de l’Observatori del Paisatge <u1:PersonName ProductID="Pere Sala" u2:st="on">Pere Sala</u1:PersonName>

NOTA: Les sessions marcades amb (*) aniran precedides d’una introducció a càrrec de Sergi Saladié (geògraf, professor a la URV) amb el títol:“Els paisatges del Priorat en el marc dels treballs d’elaboració del Catàleg dePaisatge del Camp deTarragona”

Organitza:, Unitat de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i Plataforma per la defensa del patrimoni natural del Priorat

Col·labora: Observatori del Paisatge, Ajuntament de Cornudella, Ateneu Bisbalenc, Ajuntament de Gratallops, Ajuntament de Falset, DOQ Priorat, DO Montsant, Associació de cases de pagès del Priorat, Carrutxa, Unió de Pagesos i DARP

Per a més informació:

Plataforma per la defensa del patrimoni natural del Priorat - Apartat de correus 25 - 43730 Falset
a/e: plataformapriorat@alvent.net Web: http://www.alvent.net
<>