P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

21 d’abril 2006

El vi del Priorat / El patrimoni del Monsant

NOTICIES DEL PRIORAT

Una delegació de periodistes de França s’interessen pel vi del Priorat
ACN..
Falset. - El Punt 21/04/06
Un grup de nou periodistes de diversos diaris i revistes de París i del nord de França van visitar el 5 d’abril passat el Priorat per conèixer com és la producció dels vins de la comarca. Aquesta visita és fruit d’una iniciativa del Centre de Promoció Turística de Catalunya a París i que ha comptat amb el suport del Patronat de Turisme de la Costa Daurada. Els periodistes, acompanyats per tècnics de turisme del Consell Comarcal del Priorat, van visitar la cartoixa d’Escaladei, com a introducció a l’origen històric de la comarca del Priorat, i un celler de la denominació d’origen qualificada Priorat. L’estada va finalitzar amb una visita i un dinar a l’hotel Cal Llop de Gratallops, on van gaudir d’un menú de maridatge. Segons els tècnics del Consell, la valoració dels periodistes va ser molt positiva. Aquesta és la segona visita de periodistes europeus que es fa enguany.
---------

ACN. Reus - El Punt 20/04/06

El Parc Natural de la Serra del Montsant ha editat tres cartells de gran format (46’65 cm) que donaran a conèixer tres àmbits del patrimoni de la zona, que són les papallones, el paisatge i les ermites. La directora del parc, Neus Miró, va manifestar ahir a Reus que «el Montsant és una muntanya molt coneguda en l’àmbit de l’excursionisme, però poc estudiada des del punt de vista dels valors patrimonials que engloba.» Per exem ple, hi ha més de 500 espècies de papallones d’a finitat mediterrània, cen treeuropea i iberomagribina, entre les quals n’hi ha una d’endèmica que és molt difícil de trobar en altres llocs. Les conclusions vénen d’una sèrie d’estudis, –alguns dels quals tenen continuï tat– sobre la flora, els amfibis i rèptils, les papallones o el treball que s’està fent sobre els carnívors.

L’edició dels cartells que es van presentar ahir a l’Arxiu Històric de Reus ha anat a càrrec del Parc Natural de la Serra del Montsant, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i ha tingut la col·laboració de Repsol YPF i del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona. També es va presentar un cicle d’itineraris.

Les papallones 19 exemples i tres imatges del seu cicle vital, del fotògraf Albert Miquel Montsant paisatge 14 exemples de l’orografia, de Roger Pascual Les ermites 12 llocs de devoció, de l’etnòleg Salvador Palomar


----

Divulgaran el patrimoni cultural investigat sobre la serra del Montsant

ACN.
La Morera del Montsant - El Punt 21/04/06

Un projecte divulgarà entre la població el patrimoni cultural de les muntanyes del Montsant mitjançant opuscles i exposicions. Es tracta de les conclusions d’un estudi elaborat per l’etnòleg Salvador Palomar, que servirà per conèixer com ha transcorregut la presència humana a la comarca des de la prehistòria fins als nostres temps. Aquest és un treball complementari dels que el Parc Natural de la Serra del Montsant ha encarregat sobre la fauna i la flora de la zona. Palomar ha argumentat que «estudiar el patrimoni cultural de la muntanya és estudiar la presència humana, que ha estat molt important des dels temps prehistòrics fins al present».

En l’àmbit cultural, l’etnòleg ha recordat la importància dels estudis específics que s’han fet sobre els masos que hi havia escampats per tota la serralada, els molins hidràulics fariners a la part baixa del riu Montsant, l’arquitectura popular en forma d’estructures de pedra seca, cabanes o barraques que hi ha a tot el territori o bé referències a fets històrics concrets. L’objectiu del material editat sobre el patrimoni és «portar al terreny de la divulgació el que fins ara s’ha mogut en l’àmbit de la investigació». En aquest sentit, Palomar ha anunciat l’existència d’un projecte d’una exposició itinerant sobre les ermites del Montsant i l’edició d’uns petits opuscles de divulgació col·leccionables adreçats al públic no especialitzat.

--