P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

24 de març 2006

Gepec- Rally de Catalunya


GEPEC -Ecologistes de Catalunya

NOTA DE PREMSA

EL RALLY CATALUNYA – COSTA DAURADA I ELS ESPAIS NATURALS DE LES COMARQUES MERIDIONALS


Ja tenim aquí el Rally Catalunya – Costa Daurada. Encara no fa sis mesos que vam patir-lo, a finals d’octubre del 2005, i ja hi tornem!. Segurament hi haurà qui trobarà més beneficis que perjudicis a l’esdeveniment, en quan a ressò internacional (turisme), prestigi organitzatiu o impacte econòmic, però també és indubtable que existeix un impacte important sobre el medi on es desenvolupa. I això deixant de banda si aquest esport és conceptualment sostenible o ètic en els temps que vivim.

Hi haurà en aquest cap de setmana llarg gent que no podrà sortir de casa seva, que si té una urgència vital tindrà problemes per ser evacuada, propietaris que veuran envaïts els seus boscos o conreus, que s’arrasaran o embrutaran al llarg dels trams cronometrats. L’organització llança missatges amb bones paraules per evitar o minimitzar aquests impactes, però els visitants (es parla de xifres astronòmiques) no sabem si ho tenen tan clar, vist com han anat passades edicions.

Com que ja hi haurà moltes entitats i organismes que parlaran dels beneficis del Rally, des d’aquestes ratlles en volem destacar els problemes i perjudicis. Cal tenir present que la cursa no només són cotxes: prop de 40 helicòpters, milers de visitants, carreteres públiques tallades hores i hores, massificació, sorolls, centenars de persones acampades sense permís ni serveis... Per això ja s’han aixecat veus contraries (i fins i tot d’ajuntaments) de les pròpies poblacions de muntanya per on passa.

Cal tenir present que bona part dels trams es corren en espais naturals protegits, la major part pel PEIN i la Xarxa Natura 2000, però també pel Parc Natural de la Serra de Montsant. No creiem que sigui el millor us per aquests espais, on la conservació de la Natura i el respecte a les activitats tradicionals haurien de prevaldre. En canvi, per molta minimització que es pretengui establir, durant aquests dies seran protagonistes el soroll (tan dels vehicles com d’helicòpters i dels centenars d’acampats dispersos per les zones), la brossa (setmanes desprès de l’anterior Rally encara se’n trobava rastre), els focs de camp (la quantitat de fogueres que s’encengueren a la passada prova era monumental). Cal establir un itinerari fora d’àrees protegides i amb diàleg i consens amb el territori i els col·lectius preocupats per l’entorn.

Per acabar-ho d’adobar, com ja varem comentar en l’anterior edició, el canvi de dates agreuja la problemàtica. El perill d’incendi forestal, elevat de per si en una proba com aquesta (tan pels visitants i acampats que passen les nits als trams, com pels possibles accidents que es produeixin) serà molt més alt. En aquestes dates sol bufar el mestral amb força (esperem, sincerament, que no sigui així en aquests dies) i la vegetació està més seca que a la tardor.

Per l’altra banda, ens trobem en plena època reproductora d’algunes espècies amenaçades, com són els rapinyaires i especialment l’àliga cuabarrada. El traçat del Rally passa pel bell mig de la millor població catalana d’aquesta espècie, de protecció prioritària a la Unió Europea, que ha vist reduïda la seva població en un 25% en els darrers anys. Per molt que s’hagin pres mesures (publicitades extensament) el risc que corre la reproducció d’algunes parelles es podria haver evitat celebrant el Rally a la tardor. Desconeixem el perquè del canvi de dates, però demanen des d’aquí que es torni a celebrar, com l’any passat, a l’octubre. Només amb això si que minimitzariem, de veritat, una part dels impactes.

Lamentem que des de l'Administració i del Govern es continuï donant suport a aquest Rally, un esport del tot incompatible amb la preservació del Patrimoni Natural i el Medi Ambient. No anem be !!!