P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

26 de gener 2006

Nou llibre del Montsant

Una nova guia amplia la literatura excursionista per la serra de Montsant

El llibre del reusenc Jaume Mas proposa 36 itineraris circulars i vuit
travesses per la muntanya

NATÀLIA BORBONÈS. Reus El Punt 22/01/06

L'any 1999, van aparèixer gairebé de manera simultània dues guies excursionistes dedicades a la serra de Montsant. Aquells llibres, firmats per Rafael Ferré Masip (Edicions del Centre de Lectura) i Antoni Cabré Puig (Cossetània Edicions), posaven al dia els itineraris per la serra prioratina de la qual fins llavors només hi havia un precedent mític: la guia que, el 1929, havien escrit Josep Iglésies i Joaquim Santasusagna i que, tres dècades després, havia actualitzat Ramon Amigó.
Ara, un altre reusenc, Jaume Mas Roca, contribueix a ampliar la bibliografia excursionista pel Montsant amb una altra guia.
De fet, la publicació dels llibres de Ferré i Cabré va desanimar momentàniament Mas, que havia començat a treballar en el seu el 1997.
Tot i així, aviat va reprendre els treballs que han acabat ara amb la publicació per part d'Editorial Piolet de Serra de Montsant. Excursions pel parc natural. 36 itineraris circulars i 8 travesses. Com ja diu el títol, hi ha una primera gran diferència entre les guies publicades el 1999 i aquesta: el Montsant és parc natural des del 2002, circumstància que ha permès el patrocini de l'obra per part de l'òrgan rector de la muntanya. Però també hi ha algunes aportacions innovadores, com l'edició de l'obra en color -amb la corresponent vistositat del llibre- i la proposta d'itineraris circulars, és a dir, d'excursions que comencen i acaben al mateix lloc. Una proposta que valoraran de manera especial aquelles persones que no tenen un gran coneixement de la muntanya. Un altre encert de la guia és que indica el grau de dificultat de cada itinerari i en dibuixa un perfil, amb la qual cosa el caminant pot valorar si serà capaç de fer front a les grimpades corresponents. Es troba a faltar, en canvi, un índex toponímic que faciliti al lector l'accés directe al grau, font, ermita o barranc que vol localitzar.
Jaume Mas Roca (Reus, 1974) pertany a la secció excursionista del CF Reddis, entitat en la qual es va iniciar en el muntanyisme de ben petit. En la presentació del llibre, dijous passat a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus, recordava l'impacte que li va provocar el primer abordatge, encara xiquet, del Montsant pel vessant d'Ulldemolins. Des de llavors, les ascensions han estat múltiples i més durant el temps de preparació de la guia: «Han esta set anys de treball intermitent fent nombroses sortides, cronometrant horaris, descrivint els itineraris, prenent azimuts amb la brúixola i fitant i netejant algun tram de camí».
Una tasca que li ha permès conèixer encara més la muntanya i participar en les correcions de l'última edició del mapa Serra de Monsant, que Editorial Piolet va publicar el 2004. A més, sobretot durant l'últim any, Mas ha hagut de revisar els itineraris ja que el parc natural ha
netejat camins, ha posat nous pals indicadors i ha condicionat alguna pista.
La directora del parc natural, Neus Miró, en la presentació del llibre, va dir que el Montsant és una muntanya on «la gent encara es pot perdre». L'aparició de tantes guies, però, farà que aquest objectiu sigui cada cop més difícil d'assolir.