P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

05 de febrer 2006

Ulldemolins i Cornudella -residència d'avis

Ulldemolins i Cornudella projecten la construcció de dues residències d'avis
Les obres, en ambdós casos, poden iniciar-se en el termini d'un any
Diari de Tarragona - A. Caralt | acaralt@diaridetarragona.com

Més de la meitat de la població d'Ulldemolins, al Priorat, és major de 65 anys. En un futur proper, doncs, no seran pocs els veïns en disposició d'accedir a una residència d'avis. El consistori prioratí, conscient de la creixent demanda, va prometre la construcció d'una residència d'avis durant aquesta legislatura. Les converses, avançades, poden permetre posar la primera pedra de l'esperat equipament durant aquest 2006. Una empresa privada s'encarregarà de la construcció i gestió del centre, després que la Generalitat no contempli el desplegament de noves places concertades al Priorat.
Els motius per projectar una residència d'avis en un poble petit com Ulldemolins, de 500 habitants, són ben clars. Més de la meitat de la població és major de 65 anys, i d'aquests, dotze avis actualment viuen en una residència d'avis fora dels límits municipals. «És una de les demandes més insistents de la població» apunta l'alcaldessa, Misericòrdia Monlleó, «per aquesta raó la construcció del centre forma part del programa electoral de l'equip de govern per a aquesta legislatura».
Monlleó s'ha posat diverses vegades en contacte amb el departament de Benestar i Família per aconseguir finançament per a l'equipament, «obtenim com a resposta que la proporció de places concertades de residència al Priorat està coberta».
El consistori, tanmateix, considera que la zona nord del Priorat està absolutament desatesa en aquest camp, «la nostra situació és indignant», conclou, «tots els veïns tenen una gran pertanença al poble però no els queda més remei que marxar; marxen els joves i ara també marxen els avis, on està el reequilibri territorial?».
D'aquesta manera, i donada la seva manca de recursos propis, l'equip de govern ha optat per l'empresa privada, i ara sembla que, després d'un llarg període de negociacions, pot tancar-se en breu un acord amb una empresa, que s'encarregaria de la construcció i posterior gestió del centre assistencial, amb una capacitat d'entre 40 i 50 places. La residència d'Ulldemolins, en uns terrenys cedits pel consistori, comptaria, a més, amb un centre de dia.
Monlleó espera posar la primera pedra de l'edifici dins aquest any 2006 i inaugurar el centre abans de les properes eleccions municipals, previstes per a mitjans de l'any 2007. L'alcaldessa assegura que serà prioritària la petició dels avis d'Ulldemolins.
Actualment el consistori disposa d'una llista d'espera de quatre avis, sense comptar la dotzena de veïns atesos en altres residències. El centre, a més , pot crear diversos llocs de treball al petit municipi prioratí.