P R I O R A T

Recull de noticies de la comarca

Nom:
Ubicació: Priorat, Catalunya, Spain

16 de maig 2005

Museu Benet Viñes, a Poboleda

L'Ajuntament de Poboleda acusa la Generalitat de menystenir la figura del pare Benet Viñes
El museu dedicat al meteoròleg predictor de ciclons a Cuba, paralitzat per «la poca voluntat del govern»

N. ALBISUA - Punt Diari
Poboleda, el poble nadiu del reputat meteoròleg Benet Viñas, reclama al govern català que restitueixi el nom del seu fill il·lustre en la història de Catalunya. Aquesta població del Priorat havia d'acollir el primer museu meteorològic de l'Estat, però «el canvi de govern a la Generalitat va frenar el projecte», segons l'alcalde, Gerard Martí. El batlle va més enllà i considera que «la Generalitat té més en compte el color polític dels ajuntaments que la necessitat de finançament per a grans projectes». I és que, segons Martí, el conseller Carretero els va prometre ajuda per aconseguir una subvenció «que no ha arribat».


En el marc del segon simposi internacional de meteorologia celebrat a Cuba l'any 2003, l'Ajuntament de Poboleda, la Generalitat i el govern cubà van acordar restituir en la història la figura del meteoròleg predictor de ciclons, el pare Benet Viñes. Viñes és fill de la petita població del Priorat i a finals del segle XIX es va convertir en una figura molt important pel que fa a la previsió meteorològica a Cuba i va reorganitzar l'observatori del col·legi de Betlem de l'Habana. Precisament per aquest fet, Poboleda va voler homenatjar el seu fill il·lustre amb un projecte pioner a l'Estat: el primer museu meteorològic. Govern català, Diputació de Tarragona, Ajuntament i Consell Comarcal del Priorat havien d'establir les bases per a una fundació que s'encarregués del desenvolupament del museu, alhora que Cuba s'havia d'encarregar de la restauració de l'observatori del col·legi de Betlem.
«Cuba està complint la seva paraula, però nosaltres no ho podem fer perquè no tenim el suport que ens havia promès la Generalitat», explica l'alcalde de Poboleda, Gerard Martí. El consell comarcal va redactar el projecte, amb un pressupost de 513.000 euros, però «el canvi de govern a la Generalitat no ens ha permès disposar de l'ajuda promesa per l'anterior executiu», segons Martí. El batlle creu que «el govern té més en compte el color polític dels ajuntaments que la importància que poden tenir els projectes», per la qual cosa assegura que «Governació no ha fet la seva feina i no ens ha ajudat a aconseguir la subvenció, que ens hauria permès tirar endavant amb el projecte: el fons Feder».
La casa que va veure néixer el pare Benet Viñes, al número 27 del carrer Major de Poboleda, hauria de ser la seu del primer museu de meteorologia de l'Estat. En aquest museu, si finalment es tira endavant el projecte, hi tindria cabuda tot el fons de l'arxiu de Benet Viñes digitalitzat i aparells, que mostrarien l'evolució de la previsió meteorològica des de la joventut del pare fins a l'actualitat, cedits pel Servei Català de Meteorologia, entre altres coses.N.A.